Skip to main content

Babiččina sekaná

Na prázdninách u babičky je nám moc dobře. Babička se o nás skvěle stará a chystá nám svoje vyhlášená tradiční jídla. Jedním z nich je i tato sekaná. Babička si mele maso sama, ale kdo nemá tu možnost jako já, tak si kupte už hotové mleté maso. Sekaná je velmi jednoduché jídlo, které u nás boduje u všech. Navíc si můžete nachystat recept z dvojité dávky a sekanou zmrazit a budete mít rychlo oběd na dny, kdy nestíháte. 

Recept je vhodný pro děti od 1 roku (pokud vynecháte cibuli, česnek a sůl, můžete zkusit podat i mladším dětem). U nás mletá masa hodně bodují od začátku, protože se Gábi hezky papá. A co u vás? Vyzkoušíte? 

  • 500g mletého vepřového masa
  • 50g libového uzeného masa
  • 2 vejce
  • hrst strouhanky (cca.50g)
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá cibulka
  • voda

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Do mísy si dáme mleté vepřové maso nebo si koupíme krkovičku a nameleme si ji doma. K masu přidáme na malé kousky nakrájené uzené nebo namelte s masem, přidejte vajíčka, na velmi jemno nakrájenou cibulku a utřený česnek, strouhanku, majoránku, sůl a pepř a směs dobře několik minut prohněteme, aby se nám vše hezky spojilo.

 

Z masové směsi vytvoříme šišky. Můžete udělat jednu velkou nebo dvě menší. Šišky dejte do pekáče, potřete studenou vodou a podlijte tak, aby byly cca.0,5 cm vody zaplavané.

 

Pekáč přikryjte a dejte na hodinu péct do trouby (ja peču 2 šišky, pokud budete mít jen jednu velkou, pečte o 30 min déle). Průběžně kontrolujte a případně podlijte. Po hodině zvyšte teplotu na 200 stupňů, odklopte poklici a nechte cca. 10 minut sekanou zezlátnout a vytvořit kůrčičku. 

 

Pak už jen vypněte troubu, seknou nakrájejte a můžete podávat s bramborovým salátem nebo bramborovou kaší. 

 

Dobrou chuť.

Babiččina sekaná