Na prázdninách u babičky je nám moc dobře. Babička se o nás skvěle stará a chystá nám svoje vyhlášená tradiční jídla. Jedním z nich je i tato sekaná. Babička si mele maso sama, ale kdo nemá tu možnost jako já, tak si kupte už hotové mleté maso. Sekaná je velmi jednoduché jídlo, které u nás boduje u všech. Navíc si můžete nachystat recept z dvojité dávky a sekanou zmrazit a budete mít rychlo oběd na dny, kdy nestíháte.
Recept je vhodný pro děti od 1 roku (pokud vynecháte cibuli, česnek a sůl, můžete zkusit podat i mladším dětem). U nás mletá masa hodně bodují od začátku, protože se Gábi hezky papá. A co u vás? Vyzkoušíte?
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Do mísy si dáme mleté vepřové maso nebo si koupíme krkovičku a nameleme si ji doma. K masu přidáme na malé kousky nakrájené uzené nebo namelte s masem, přidejte vajíčka, na velmi jemno nakrájenou cibulku a utřený česnek, strouhanku, majoránku, sůl a pepř a směs dobře několik minut prohněteme, aby se nám vše hezky spojilo.
Z masové směsi vytvoříme šišky. Můžete udělat jednu velkou nebo dvě menší. Šišky dejte do pekáče, potřete studenou vodou a podlijte tak, aby byly cca.0,5 cm vody zaplavané.
Pekáč přikryjte a dejte na hodinu péct do trouby (ja peču 2 šišky, pokud budete mít jen jednu velkou, pečte o 30 min déle). Průběžně kontrolujte a případně podlijte. Po hodině zvyšte teplotu na 200 stupňů, odklopte poklici a nechte cca. 10 minut sekanou zezlátnout a vytvořit kůrčičku.
Pak už jen vypněte troubu, seknou nakrájejte a můžete podávat s bramborovým salátem nebo bramborovou kaší.
Dobrou chuť.