Skip to main content

Baby boloňská

První opravdová omáčka pro Gábi je boloňská. Boloňskou u nás doma milujeme a tak jsem chtěla, aby ji ochutnala i Gábi. Verzi pro dospělé si dá až bude starší, tak jsem pro ni mezitím připravila okleštěnou verzi, kterou si může dát už teď. K omáčce nám babička připravila domácí široké nudle. Zkuste tuto boloňskou, je vhodná pro děti od 8 měsíců. 

  • 2 mrkve
  • 500g bio mletého hovězího masa
  • 700ml bio rajčat – loupaných a drcených 
  • 1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • 1 bobkový list
  • snítka libečku
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • domácí široké nudle nebo těstoviny

V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme lžíci přepuštěného másla a osmahneme maso. Mleté maso je třeba vařečkou hezky rozšťouchat na co nejmenší kousky. Poté přidáme najemno nastrouhanou mrkev a osmahneme s masem. 

Jakmile jsou maso i mrkev osmahnuté, přidáme rajčata a přihodíme libeček a bobkový list. Hrnec zaklopíme poklicí a necháme na velmi mírné plameni probublávat 4 hodiny. Tak jednou za hodinu se na omáčku podíváme a promícháme. 

Po 4 hodinách přidáme 2 lžíce zakysané smetany, promícháme a vaříme další dvě hodiny. 

Po dovaření vyndáme bobkový list. Libeček se hezky rozvaří. 

Před podáváním uvaříme nudle nebo těstoviny a podáváme. Dobrou chuť.

Omáčku můžeme nakrabičkovat po jednotlivých porcích a zamrazit. 

Baby boloňská
Baby boloňská
Baby boloňská