První opravdová omáčka pro Gábi je boloňská. Boloňskou u nás doma milujeme a tak jsem chtěla, aby ji ochutnala i Gábi. Verzi pro dospělé si dá až bude starší, tak jsem pro ni mezitím připravila okleštěnou verzi, kterou si může dát už teď. K omáčce nám babička připravila domácí široké nudle. Zkuste tuto boloňskou, je vhodná pro děti od 8 měsíců.
V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme lžíci přepuštěného másla a osmahneme maso. Mleté maso je třeba vařečkou hezky rozšťouchat na co nejmenší kousky. Poté přidáme najemno nastrouhanou mrkev a osmahneme s masem.
Jakmile jsou maso i mrkev osmahnuté, přidáme rajčata a přihodíme libeček a bobkový list. Hrnec zaklopíme poklicí a necháme na velmi mírné plameni probublávat 4 hodiny. Tak jednou za hodinu se na omáčku podíváme a promícháme.
Po 4 hodinách přidáme 2 lžíce zakysané smetany, promícháme a vaříme další dvě hodiny.
Po dovaření vyndáme bobkový list. Libeček se hezky rozvaří.
Před podáváním uvaříme nudle nebo těstoviny a podáváme. Dobrou chuť.
Omáčku můžeme nakrabičkovat po jednotlivých porcích a zamrazit.