Skip to main content

Baby svíčková omáčka

Baby svíčková omáčka, to je upravená česká klasika, která se dá velmi snadno připravit i pro děti od 8 měsíců. Přeci jenom je to jen zeleninová omáčka s hovězím masem. Na rozdíl od tradiční svíčkové se smetana nahradí kokosovým mlékem a nedá se tolik koření a klidně dětem můžete naservírovat, třeba s bramborem nebo těstovinami.  Já jsem ji chystala spolu s verzí pro nás, takže Gábi měla na talíři to, co my. 

  • 200g hovězí svíčkové
  • 4 mrkve
  • 1,5 petržel
  • celeru dejte na množství o polovinu méně než petržele
  • lžíce ghí
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 200ml kojenecké vody nebo vývaru
  • 100-150ml kokosového mléka

Na ghí si orestujeme ze všech stran maso a poté ho vložíme do pekáče. Poté si na zbytku másla orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu a vložíme do pekáče na maso. Maso orestovanou zeleninou hezky poklademe. Přidáme nové koření a bobkový list a necháme vystydnout. 

Poté pekáč přiklopíme a vložíme přes noc do ledničky. 

Druhý den rozehřejeme troubu na 220 stupňů a pekáč vyndáme z lednice. Maso se zeleninou podlijeme vodou nebo vývarem a dáme péct na 220 stupňů na 30 min. Poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme další 2,5 hodiny. V průběhu pečení maso kontrolujeme, otáčíme ho a případně přilijeme vodu či vývar.

Po upečení vyndáme pekáč z trouby, z něj vyndáme maso. Ze zeleniny odstraníme bobkový list a nové koření. Zeleninu si přendáme do hrnku, rozmixujeme ji a přidáme kokosové mléko. Necháme přejít varem. Kokosového mléka přidejte podle toho, jak moc hustou nebo řídkou omáčku chcete mít. 

Maso si nakrájejte a můžete podávat. 

Doporučuji podávat s na páře vařeným bramborem nebo domácími širokými nudlemi.

Dobrou chuť.

 

Nám toto množství vyšlo na 5 porcí. Tak jsem 4 porce omáčky s masem zamrazila a můžu dát Gábi jindy. 

Baby svíčková omáčka
Baby svíčková omáčka
Baby svíčková omáčka