Mrkvový dort. Tento dort peču už roky a vždy všem velmi chutnal. Oceňuji především jeho vláčnost a navíc ho ráda dělám v bezlepkové variantě. Někdy ho peču i s klasickou polohrubou moukou, tak či tak, tento dort boduje u všech, kdo ho ochutnali. Naposledy jsem ho pekla Violce k narozeninkám.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Do mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme nastrouhanou mrkev, vajíčka, prášek do pečiva, javorový sirup, sůl, skořici, olej a ořechy. Vše hezky promícháme. Formu na dort si vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravené těsto nalijeme do formy a dáme péct do trouby.
Pečeme přibližně hodinu – vyzkoušíme špejlí uprostřed, zda je upečeno než vytáhneme z trouby. Pokud na špejli neulpívá těsto, je dort upečen. Dort necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Do misky dáme tvaroh, mascarpone, cukr, javorový sirup, nastrouhanou kůru z limetky a limetkovou šťávu. Vše hezky v ruce metličkou vyšleháme. V robotu šlehejte na nejnižší otáčky a jen minutku, aby se mascarpone spojilo s tvarohem. Takto připravenou směs dáme do lednice, než je korpus vychladlý.
Jakmile je korpus připraven, prokrojíme ho (jednou nebo dvakrát podle výšky korpusu). Všechny části dostu prokapeme rumem – přibližně jedním velkým panákem. Promažeme připraveným krémem a zaklopíme. Dort následně potřeme zbytkem krému a dáme přes noc do chladničky.
Takto je dort připraven k podávání.
Dobrou chuť.