Mrkvový dort. Tento dort peču už roky a vždy všem velmi chutnal. Oceňuji především jeho vláčnost a navíc ho ráda dělám v bezlepkové variantě.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Do mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme nastrouhanou mrkev, vajíčka, prášek do pečiva, javorový sirup, sůl, skořici, olej a ořechy. Vše hezky promícháme. Formu na dort si vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravené těsto nalijeme do formy a dáme péct do trouby. Pečeme přibližně hodinu – vyzkoušíme špejlí uprostřed, zda je upečeno než vytáhneme z trouby. Pokud na špejli neulpívá těsto, je dort upečen. Dort necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Do misky dáme tvaroh, cukr, javorový sirup, nastrouhanou kůru z limetky a limetkovou šťávu. Vše hezky v ruce metličkou vyšleháme. Nešleháme mixérem, aby tvaroh nebyl moc řídký. Takto připravenou směs dáme do lednice, než je korpus vychladlý.
Jakmile je korpus připraven, prokrojíme ho. Obě půlky prokapeme rumem – přibližně jedním velkým panákem. Promažeme polovinou připravené tvarohové směsi a zaklopíme. Dort následně potřeme druhou půlkou směsi a dáme přes noc do chladničky. Takto je dort připraven k podávání. Dobrou chuť.