Skip to main content

Bezlepkový mrkvový dort

Mrkvový dort. Tento dort peču už roky a vždy všem velmi chutnal. Oceňuji především jeho vláčnost a navíc ho ráda dělám v bezlepkové variantě. Někdy ho peču i s klasickou polohrubou moukou, tak či tak, tento dort boduje u všech, kdo ho ochutnali. Naposledy jsem ho pekla Violce k narozeninkám. 

  • 300g bezlepkové nebo rýžové mouky (příp. polohrubé)
  • 200g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 150ml oleje
  • 200g najemno nastrouhané mrkve
  • 100g vlašských ořechů nahrubo nasekaných
  • rum
  • 500g tvarohu
  • 500g mascarpone
  • 200g moučkového cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • kůra z 1/2 limetky

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Do mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme nastrouhanou mrkev, vajíčka, prášek do pečiva, javorový sirup, sůl, skořici, olej a ořechy. Vše hezky promícháme. Formu na dort si vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravené těsto nalijeme do formy a dáme péct do trouby.


Pečeme přibližně hodinu – vyzkoušíme špejlí uprostřed, zda je upečeno než vytáhneme z trouby. Pokud na špejli neulpívá těsto, je dort upečen. Dort necháme vychladnout. 


Mezitím si připravíme krém. Do misky dáme tvaroh, mascarpone, cukr, javorový sirup, nastrouhanou kůru z limetky a limetkovou šťávu. Vše hezky v ruce metličkou vyšleháme. V robotu šlehejte na nejnižší otáčky a jen minutku, aby se mascarpone spojilo s tvarohem. Takto připravenou směs dáme do lednice, než je korpus vychladlý.


Jakmile je korpus připraven, prokrojíme ho (jednou nebo dvakrát podle výšky korpusu). Všechny části dostu prokapeme rumem – přibližně jedním velkým panákem. Promažeme  připraveným krémem a zaklopíme. Dort následně potřeme zbytkem krému a dáme přes noc do chladničky. 

Takto je dort připraven k podávání. 


Dobrou chuť.

Mrkvový dort 2