Skip to main content

Boloňská omáčka s masem i čočkou

Boloňskou omáčku u nás milujeme. Masovou, čočkovou a teď nově i kombinaci obojího. Omáčku jsem nachystala ve velkém množství, protože jsme čekali návštěvu a ještě jsem měla v plánu si přebytek nakrabičkovat a zamrazit. Úspěch měl od nejmenšího strávníka 8 měsíců až po nás dospěláky. Špagety jsem vyzkoušela celozrnné a byly k tomu top.  Dejte mi vědět do komentáře, jaká je vaše nejoblíbenější omáčka na těstoviny. 

  • 500g mletého hovězího masa
  • 200g červené čočky
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku 
  • 3 lžíce olivového oleje nebo ghí
  • 1,5l rajčatové passaty
  • 300ml vody
  • 1 lžíce oregana
  • sůl podle chuti
  • kokosový nebo třtinový cukru podle chuti
  • 100ml smetany rostlinné nebo ke šlehání
  • parmezán

V do hrnce si dáme olivový olej nebo ghí a osmahneme na něm maso ze všech stran. Přidáme najemno nastrouhané mrkve a na opravdu malinkaté kousky nakrájený česnek (te pro děti do 1 roku vynechejte). Necháme dvě tři minutky rozvonět a zalijeme rajčatovou passatou. 

 

Následně přidáme propláchnutou červenou čočku, zalijeme vodou, přidáme oregano a trošku soli. 

 

Hrnec přiklopíme a za občasného míchání vaříme minimálně 4 hodiny na nízký plamen. Nebo pokud máte, dejte vařit do pomalého hrnce. 

 

Díky dlouhému vaření na nízký stupeň se všechny chutě krásně propojí. Na konci vaření vmíchejte smetanu a odstavte z plotny. Poté jen omáčku  dochuťte solí a cukrem (pro děti od 1 roku). Některé passaty jsou kyselejší, já jsem dosladila 1 lžicí třtinového cukru. 

 

 

Podávejte s těstovinami a posypané parmezánem.

 

 

Dobrou chuť. 

Boloňská omáčka s masem i čočkou
Boloňská omáčka s masem i čočkou
Boloňská omáčka s masem i čočkou