Boloňskou omáčku u nás milujeme. Masovou, čočkovou a teď nově i kombinaci obojího. Omáčku jsem nachystala ve velkém množství, protože jsme čekali návštěvu a ještě jsem měla v plánu si přebytek nakrabičkovat a zamrazit. Úspěch měl od nejmenšího strávníka 8 měsíců až po nás dospěláky. Špagety jsem vyzkoušela celozrnné a byly k tomu top. Dejte mi vědět do komentáře, jaká je vaše nejoblíbenější omáčka na těstoviny.
V do hrnce si dáme olivový olej nebo ghí a osmahneme na něm maso ze všech stran. Přidáme najemno nastrouhané mrkve a na opravdu malinkaté kousky nakrájený česnek (te pro děti do 1 roku vynechejte). Necháme dvě tři minutky rozvonět a zalijeme rajčatovou passatou.
Následně přidáme propláchnutou červenou čočku, zalijeme vodou, přidáme oregano a trošku soli.
Hrnec přiklopíme a za občasného míchání vaříme minimálně 4 hodiny na nízký plamen. Nebo pokud máte, dejte vařit do pomalého hrnce.
Díky dlouhému vaření na nízký stupeň se všechny chutě krásně propojí. Na konci vaření vmíchejte smetanu a odstavte z plotny. Poté jen omáčku dochuťte solí a cukrem (pro děti od 1 roku). Některé passaty jsou kyselejší, já jsem dosladila 1 lžicí třtinového cukru.
Podávejte s těstovinami a posypané parmezánem.
Dobrou chuť.