Poctivá domácí bramboračka pro celou rodinu. My s dcerou jsme docela polévkové a bramboračka je jedno z jídel, které opravdu zasytí. Je plná zeleniny a díky ghí/máslu dostane výbornou chuť i bez vývaru.
Příprava není nijak složitá a když si uvaříte větší hrnec, můžete mít polévku jeden den k obědu a druhý třeba k večeři.
Postup pro děti od 6 měsíců:
V hrnci si rozehřejeme ghí, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a krátce osmažíme. Poté posypeme moukou a osmahneme minutku či dvě. Pozor, aby se nepřipálila, tak si raději stáhněte plamen.
Jakmile je hotovo, zalijeme vodou nebo vývarem, pokud máte, a přidáme na kostičky nakrájené brambory.
Přidáme kmín, majoránku a petrželku a vaříme doměkka.
Postup pro děti od 1 roku a dospělé:
Do studené vody si namočte na hodinu sušené houby, aby změkly. Pozor, houby dejte do polévky pro děti až od 3 let.
V hrnci si rozehřejeme ghí/máslo, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a krátce osmažíme. Poté přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Následně posypeme moukou a osmahneme ještě minutku či dvě. Pozor, aby se nepřipálila, tak si raději stáhněte plamen.
Jakmile je hotovo, zalijeme vodou nebo vývarem, pokud máte, a přidáme na kostičky nakrájené brambory a houby. Do polévky ještě přilijeme 5 lžic vody, ve které byly houby namočeny.
Přidáme kmín, majoránku, rozmačkaný česnek a petrželku a vaříme doměkka. Podle chuti přidejte sůl a a pepř.
Dobrou chuť.