Skip to main content

Bramboračka

Poctivá domácí bramboračka pro celou rodinu. My s dcerou jsme docela polévkové a bramboračka je jedno z jídel, které opravdu zasytí. Je plná zeleniny a díky ghí/máslu dostane výbornou chuť i bez vývaru. 

Příprava není nijak složitá a když si uvaříte větší hrnec, můžete mít polévku jeden den k obědu a druhý třeba k večeři. 

  • 3 brambory
  • 1 mrkev
  • 1/2 petržele
  • 30g celeru
  • 2 lžíce ghí
  • 1 lžíce špaldové mouky
  • 1 lžíce petrželky
  • 1/2 lžíce drceného kmínu
  • 1/2 lžíce majoránky
  • voda nebo vývar
  • 5 brambor
  • 1 cibule
  • 2 mrkev
  • 1 petržel
  • 60g celeru
  • 3 lžíce ghí nebo másla
  • 2 lžíce špaldové nebo hladké mouky
  • 2 lžíce petrželky
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • hrst sušených hub (pro děti od 3 let)
  • voda nebo vývar

Postup pro děti od 6 měsíců:

V hrnci si rozehřejeme ghí, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a krátce osmažíme. Poté posypeme moukou a osmahneme minutku či dvě. Pozor, aby se nepřipálila, tak si raději stáhněte plamen. 


Jakmile je hotovo, zalijeme vodou nebo vývarem, pokud máte, a přidáme na kostičky nakrájené brambory. 

Přidáme kmín, majoránku a petrželku a vaříme doměkka. 



Postup pro děti od 1 roku a  dospělé:

Do studené vody si namočte na hodinu sušené houby, aby změkly. Pozor, houby dejte do polévky pro děti až od 3 let. 


V hrnci si rozehřejeme ghí/máslo, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a krátce osmažíme. Poté přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Následně posypeme moukou a osmahneme ještě minutku či dvě. Pozor, aby se nepřipálila, tak si raději stáhněte plamen. 


Jakmile je hotovo, zalijeme vodou nebo vývarem, pokud máte, a přidáme na kostičky nakrájené brambory a houby. Do polévky ještě přilijeme 5 lžic vody, ve které byly houby namočeny. 

Přidáme kmín, majoránku, rozmačkaný česnek a petrželku a vaříme doměkka. Podle chuti přidejte sůl a a pepř. 


Dobrou chuť. 

Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka