Skip to main content

Bramborové šišky s mákem

Kdo by neznal bramborové šišky. Toto rychlé jídlo jen z pár ingrediencí vykouzlíte za chvilku a vychutnat si ho můžete jako hlavní jídlo nebo dezert. Pokud budete chtít klasickou posypku z máku s cukrem a máslem, doporučuji až po prvním roce (vyzkoušet nejprve mák, zda nepůsobí alergii). Já jsem Gábi dala mák v hlavním jídle až teď ve druhém roce, nějak na něj nedošlo dřív. 

Šišky můžete posypat i opraženým kokosem, oříšky nebo strouhankou a zakápnout ghí. V tomto případě je možné servírovat dětem již od 7-8 měsíců. 

  • 800g ve slupce uvařených brambor
  • 1 větší vejce
  • 250-280g hrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • mletý mák s cukrem moučka
  • na sucho opražená strouhanka
  • na sucho opražený kokos
  • mleté oříšky
  • rozehřáté máslo nebo ghí

Brambory si pořádně omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme najemno. 

Pokud vám zbydou uvařené brambory od oběda, můžete z nich šišky také udělat, ale budou nejspíše trošku víc vodnaté, tak jen přisypejte víc mouky. 


K nastrouhaným bramborům si přidejte vejce, sůl a postupně přisypávejte mouku a vypracovávejte hladké nelepivé těsto. 

Jakmile se vám podaří vypracovat kompaktní a nelepivé těsto, začněte tvarovat šišky. 


Můžete si z větší části těsta vyválet hada, kterého pak nakrájíte a dotvarujete šišky. Nebo jako já si odtrhávat menší kousky a ty pak v ruce vyvalovat do tvaru šišek. 

Pokud se vám při vyvalování těsto trošku lepí, můžete si ruce pomoučit nebo namočit do studené vody. 


Já jsem si vyválené šišky dala na pečící papír, aby se mi nepřilepily k válu. 


Do většího hrnce si dejte vařit osolenou vodu a jakmile se voda začne vařit, vhoďte do ní šišky. Dejte jich tolik, aby nebyly ve vodě přes sebe. Jemně vařečkou promíchejte od spodu, aby se odlepily od hrnce a nechte je vařit. Jakmile vyplanou, vařte ještě minutku a poté ideálně děrovanou naběračkou vyndávejte jednu po druhé (aby se vám nepolámaly v sítu) a dávejte na pečící papír a přiklopte alobalem, aby nevychladly. 


Nebo si uvařte jen tolik, abyste měli k jídlu a zbytek dovařte až se najíte, pokud plánujete šišek víc třeba na druhý den nebo i do mrazáku. 


Takto uvařte všechny šišky. Poté je naservírujte na talíř, přelijte rozehřátým máslem nebo ghíčkem a posypejte tím, co má kdo rád. 


Dobrou chuť. 

Bramborové šišky s mákem
Bramborové šišky s mákem
Bramborové šišky s mákem