Skip to main content

Butter chicken

Indická jídla jsem nikdy moc nevyhledávala, ale poslední dobou jsem si oblíbila pokrmy šmrncnuté kari nebo garam masalou. Jedním z nich je i butter chicken. Tento pokrm s krémovou máslovou omáčkou budete mít rychle připravený a pochutnáte si na něm všichni. Ideální je namarinovat si maso den předem, kuře pak bude krásně křehoučké. Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku. Pokud by garam masala byla pro vás nebo děti příliš ostrá, nahraďte polovinu množství kari. 

  • 600g kuřecího masa (prsa)
  • 150g bílého choceňského jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 4 lžičky garam masala/kari
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 lžičky soli
  • špetka skořice
  • chilli podle chuti
  • 40g másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400g drcených rajčat z konzervy
  • 250ml smetany ke šlehání
  • koriandr

Kuřecí prsa si nakrájejte na kousky, klidně trošku větší a dejte je do uzavíratelné misky. Ke kuřeti poté přidejte ostatní ingredience – jogurt, prolisovaný česnek, zázvor, garam masalu/kari, římský kmín, kurkumu, citronovou šťávu, sladkou papriku, skořici a sůl,. Pokud máte rádi pálivé, přidejte si i chilli. Já ho nedávala, protože ho sama nemusím a navíc jsem měla jídlo i pro dceru. Vše dobře promíchejte a dejte do lednice odpočívat. Kuře si namarinujte přes noc nebo alespoň 2 hodiny před přípravou pokrmu. 

 

Jakmile budete mít kuřecí prsa dostatenčně namarinovaná, můžete začít chystat omáčku. V hlubší pánvi si rozehřejte polovinu másla a osmahněte na něm na půlkolečka nakrájenou cibulku. Jakmile začne cibulka zlátnout, přisypejte cukr a nechte 2-3 minutky karamelizovat. Poté přidejte namarinované kuře a za stálého jemného prohazováni opečte kuřecí kousky i s marinádou ze všech stran (cca. 5-6 minut). 


Následně přilijte rajčata a přidejte prolisovaný česnek, přiklopte pánev pokličkou a nechte probublávat 20 minut. 

Poté k omáčce přilijte smetanu, promíchejte a ještě 5 minut vařte. Přidejte čerstvý nebo nasušený koriandr (množství podle vaší chuti). 


Omáčku odstavte z plotny, a do ještě horké omáčky vmíchejte druhou polovinu másla. 


Podávejte i rýží nebo kuskusem. 


Dobrou chuť. 

Butter chicken
Butter chicken
Butter chicken
Butter chicken