Indická jídla jsem nikdy moc nevyhledávala, ale poslední dobou jsem si oblíbila pokrmy šmrncnuté kari nebo garam masalou. Jedním z nich je i butter chicken. Tento pokrm s krémovou máslovou omáčkou budete mít rychle připravený a pochutnáte si na něm všichni. Ideální je namarinovat si maso den předem, kuře pak bude krásně křehoučké. Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku. Pokud by garam masala byla pro vás nebo děti příliš ostrá, nahraďte polovinu množství kari.
Kuřecí prsa si nakrájejte na kousky, klidně trošku větší a dejte je do uzavíratelné misky. Ke kuřeti poté přidejte ostatní ingredience – jogurt, prolisovaný česnek, zázvor, garam masalu/kari, římský kmín, kurkumu, citronovou šťávu, sladkou papriku, skořici a sůl,. Pokud máte rádi pálivé, přidejte si i chilli. Já ho nedávala, protože ho sama nemusím a navíc jsem měla jídlo i pro dceru. Vše dobře promíchejte a dejte do lednice odpočívat. Kuře si namarinujte přes noc nebo alespoň 2 hodiny před přípravou pokrmu.
Jakmile budete mít kuřecí prsa dostatenčně namarinovaná, můžete začít chystat omáčku. V hlubší pánvi si rozehřejte polovinu másla a osmahněte na něm na půlkolečka nakrájenou cibulku. Jakmile začne cibulka zlátnout, přisypejte cukr a nechte 2-3 minutky karamelizovat. Poté přidejte namarinované kuře a za stálého jemného prohazováni opečte kuřecí kousky i s marinádou ze všech stran (cca. 5-6 minut).
Následně přilijte rajčata a přidejte prolisovaný česnek, přiklopte pánev pokličkou a nechte probublávat 20 minut.
Poté k omáčce přilijte smetanu, promíchejte a ještě 5 minut vařte. Přidejte čerstvý nebo nasušený koriandr (množství podle vaší chuti).
Omáčku odstavte z plotny, a do ještě horké omáčky vmíchejte druhou polovinu másla.
Podávejte i rýží nebo kuskusem.
Dobrou chuť.