Výborný česnekový kuře na medu. Za poslední dva měsíce jsem ho pekla už třikrát a vždycky sklidilo velký úspěch nejen u Gábi, ale i partnera. Chuťově je to trošku netradiční (aspoň pro mě), masa na sladko moc nemusím, ale toto mě mile překvapilo. Kdo vyzkouší, dejte mi vědět, jak vám chutnalo.
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů.
Kuřecí prsa nebo naporcované celé kuře (skelet pak klidně využijete na vývar) si připravíme do zapékací mísy.
Do malé misky si dáme bramborový škrob, přidáme sójovku, utřený česnek, vinný ocet, med, máslo, kmín, sůl (podle vaší chuti a slanosti sójovky, kterou použijete) a trošku pepře. Vše smícháme. Přidáme asi polovinu vody a promícháme.
Připravenou směsí potřeme kuřecí maso v pekáči. Zaklopíme a dáme na 45 minut péct. Poté pekáč vyndejte, kuřata přelijte pomocí lžíce vypečenou šťávou a případně podlijte vodou, opět zaklopte a dejte na dalších 45 minut péct. Pak znovu vyndejte, zkontrolujte jestli není třeba malinko podlít. Opět kuřata lžicí přelijte výpekem, zvyšte stupně na troubě na 220 a nechte odklopené péct ještě 10 minut.
Podávejte třeba s rozmarýnovými pečenými brambory.
Dobrou chuť.