Skip to main content

Citronovo-tvarohová bábovka

Citronovo-tvarohová hrníčková bábovka s kokosem je rychlým dezertem na nedělním odpoledne. Já jsem tuto bábovku připravila jako snídani pro naši rodinu, u které jsme byli na Silvestra. Přeci jenom, sladká snídaně, kterou stačí jen nakrájet a uvařit k ní kávu či čaj, to se hodí. Citronová poleva dodá bábovce šmrnc a díky tvarohu je bábovka i vláčná. 

Kdo ji vyzkouší? 

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 250g tučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 100g másla
  • 1 lžíce rumu
  • kůra z 1 citrónu
  • 1/4 – 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2-3 lžíce horké vody
  • 200g moučkového cukru

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Žloutky si oddělíme od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. 

V míse si utřeme změklé máslo se žloutky a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a vyšleháme. Do takto připravené směsi, přidáme mouku, kokos, prášek do pečiva, vanilkový cukr, citronovou kůru a rum a promícháme, až se nám vše hezky spojí. Pokud se vám těsto zdá hutné, přidejte mléko. Toto těsto samo o sobě je hutnější než klasická piškotová těsta, tak se toho nelekněte. 


Následně opatrně zamíchejte ušlehaný sníh z bílků. 

Připravené těsto vlijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme přibližně 50-60min. 

 

Mezitím si připravte polevu. Do misky dejte moučkový cukr a zalijte 2 lžícemi vřelé vody a nechte cukr za stálého míchání rozpustit, přidejte 2 lžíce citronové šťávy a promíchejte. Podle jak chcete mít hustou polevu, přidejte cukr. Nebo chcete-li ne tak hustou polevu, tak vodu. 


Vychladlou bábovku, kterou vyklopíte z formy následně potřete polevou a nechte zatuhnout. 

Poté můžete podávat. 

Dobrou chuť.

Citronovo-tvarohová bábovka
Citronovo-tvarohová bábovka
Citronovo-tvarohová bábovka
Citronovo-tvarohová bábovka