Skip to main content

Cizrnové placky

Po cizrnových plackách nebo chcete-li falafelu jsem pokukovala už dlouho. Snažím se minimálně jednou týdně zařazovat do jídelníčku luštěniny a cizrna je jedna z Gábi oblíbenců. Ale nechtěla jsem nic smažit, tak jsem placky dala péct do trouby. Výsledek tedy není klasický falafel, ale trošku uzpůsobené pečené cizrnové placky. Jako přílohu jsme měli vařené brambory, vařenou mrkev a jogurtový dip. Skvělé je, že jsou placky i zcela bez lepku. Vyzkoušíte? 

  •  200g cizrny 
  • 1/2 cibule 
  • 2 stroužky česneku
  • 3-5 lžic hrachové mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžička mletého pepře
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička koriandru 
  • 2 lžičky sušené petržele
  • olivový olej
  • bílý choceňský jogurt
  • 1 lžíce koření bylinkové máslo (kořeníbezsoli)

Cizrnu si namočíme na 12hodin do vody. Nepoužívejte cizrnu z plechovky, ale namočte si tu sušenou. 


Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Cizrnu si dejte spolu s na kousky nakrájenou cibulí a česnekem do mixéru a vymixujte. Já jsem nemixovala úplně dohladka, ale jen nahrubo. K této směsi jsem přidala koření (koriandr, petržel), sůl, pepř, kmín a vše jsem promíchala. 

Nakonec jsem přidala 3 lžíce hrachové mouky, směs promíchala a rukou vytvářela placičky, které jsem dávala na plech s pečícím papírem. 

 

Pokud by se vám placky drolily, přidejte trošku vody nebo pokud by směs nebyla úplně kompaktní, tak ještě trochu hrachové mouky. 

 

Připravené placky potřete olivovým olejem a dejte péct. Pečte dozlatova přibližně 20 minut. 

 

Dip – bílý jogurt jsem smíchala s koření a podávala na namáčení k plackám. 

 

Dobrou chuť. 

Cizrnové placky
Cizrnové placky
Cizrnové placky