Luštěniny se snažím zařazovat do našeho jídelníčku alespoň jednou týdně a cizrna patří mezi naše oblíbené. Ať už v pohobě hummusu a nebo jako součást hlavního jídla. Tentokrát hraje hlavní roli v cizrnovém ragú. Toto vegetariánské jídlo budete mít rychle nachystáno a pochutnáte si všichni. Z daného množství jsem měla 4 porce. A co vy a luštěniny? Která je vaše nejoblíbenější?
V hrnci si rozehřejte ghí a nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli (u dětí do 1 roku vynechejte). Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a na malé kousky nakrájený celer a nechte lehce osmahnout. Poté přidejte cizrnu, ze které slijte nálev a i ji propláchněte vodou, krájená rajčata, vývar a bylinky (oregano, bobkový list, červenou papriku). A vše dobře promíchejte.
Ve verzi od 1 roku i osolte a přidejte trošku pepře. Hrnec zaklopte pokličkou a na mírném plameni vařte dokud není mrkev měkká (přibližně 40 minut. Chutě se i hezky během vaření propojí.
Nakonec přidejte prolisovaný česnek (ve verzi od 1 roku) a vmíchejte lučinu nebo smetanu a minutku povařte.
Odstavte z plotny, vylovte bobkové listy a lehce párkrát mixněte tyčovým mixérem, aby se vám omáčka trošku zahustila, ale aby jste pořád viděli cizrnu i kousky zeleniny. Dochuťte solí a můžete podávat.
Vhodnou přílohou je rýže nebo kuskus.
Dobrou chuť.