Skip to main content

Cizrnové ragú

Luštěniny se snažím zařazovat do našeho jídelníčku alespoň jednou týdně a cizrna patří mezi naše oblíbené. Ať už v pohobě hummusu a nebo jako součást hlavního jídla. Tentokrát hraje hlavní roli v cizrnovém ragú. Toto vegetariánské jídlo budete mít rychle nachystáno a pochutnáte si všichni. Z daného množství jsem měla 4 porce. A co vy a luštěniny? Která je vaše nejoblíbenější? 

  • 1 lžíce ghí
  • 2 mrkve
  • 1 kousek řapíkatého celeru
  • 1 lžíce červené sladké papriky
  • 1 lžička oregana
  • 2 bobkové listy
  • 1 plechovky cizrny
  • 1 plechovky krájených rajčat
  • 150ml vývaru nebo vody
  • 150g lučiny
  • 1 lžíce ghí
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 kousek řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce červené sladké papriky
  • 1 lžička oregana
  • 2 bobkové listy
  • 1 plechovky cizrny
  • 1 plechovky krájených rajčat
  • 150ml vývaru nebo vody
  • 150ml smetany (na vaření nebo i šlehání) nebo 150g lučiny
  • sůl
  • pepř

V hrnci si rozehřejte ghí a nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli (u dětí do 1 roku vynechejte). Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a na malé kousky nakrájený celer a nechte lehce osmahnout. Poté přidejte cizrnu, ze které slijte nálev a i ji propláchněte vodou, krájená rajčata, vývar a bylinky (oregano, bobkový list, červenou papriku). A vše dobře promíchejte. 

 

Ve verzi od 1 roku i osolte a přidejte trošku pepře. Hrnec zaklopte pokličkou a na mírném plameni vařte dokud není mrkev měkká (přibližně 40 minut. Chutě se i hezky během vaření propojí. 

 

Nakonec přidejte prolisovaný česnek (ve verzi od 1 roku) a vmíchejte lučinu nebo smetanu a minutku povařte.

 

Odstavte z plotny, vylovte bobkové listy a lehce párkrát mixněte tyčovým mixérem, aby se vám omáčka trošku zahustila, ale aby jste pořád viděli cizrnu i kousky zeleniny. Dochuťte solí a můžete podávat. 

 

Vhodnou přílohou je rýže nebo kuskus. 

 

 

Dobrou chuť. 

Cizrnové ragú
Cizrnové ragú
Cizrnové ragú
Cizrnové ragú