Skip to main content

Čočková boloňská omáčka

Výborná omáčka z červené čočky à la boloňská, kterou si zamilujete. Navíc je rychle připravená a chutnat bude vám i dětem. Já miluju masovou boloňskou, ale musím uznat, že tato čočková jí silně konkuruje. Na den bez masa je dokonalá. Omáčka je vzhledem k ingrediencím vhodná pro děti až od 1 roku. Z daného množství jsem měla 6 porcí. 

  • 200g červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje nebo ghí
  • 700ml rajčatové passaty
  • 400ml vody
  • 1 lžička oregana
  • 1-2 lžičky soli
  • 1-2 lžičky kokosového nebo třtinového cukru

V do hrnce si dáme olivový olej nebo ghí a osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku. Poté přidáme najemno nastrouhané mrkve a na opravdu malinkaté kousky nakrájený česnek. Necháme dvě tři minutky rozvonět a zalijeme rajčatovou passatou. Následně přidáme propláchnutou červenou čočku, zalijeme vodou, přidáme oregano a lžičku soli. 

 

Hrnec přiklopíme a za občasného míchání necháme vařit 30 minut, dokud není čočka měkká. 

Jakmile máme uvařeno, odstavíme z plotny a ledabyle rozmixujeme tyčovým mixérem. Není nutné, aby byla omáčka úplně hladká, stačí opravdu párkrát projet mixérem, aby se rozmixovala jen část. 

 

Omáčku si ještě dochuťte solí a cukrem. Některé passaty jsou kyselejší, já jsem dosladila 1 lžičkou třtinového cukru. 

 

Podávejte s těstovinami, posypané parmezánem a ozdobené bazalkou. 

 

 

Dobrou chuť. 

Čočková boloňská omáčka
Čočková boloňská omáčka
Čočková boloňská omáčka