Skip to main content

Crème brûlée

Tento dezert jsme si s přítelem vždy rádi dopřávali v restauraci, kdykoli byl na menu. Měla jsem mylný dojem, že je určitě složité ho udělat. Jelikož jsem dala příteli k výročí flambovací pistoli, už nebyl prostor na výmluvy a zkusila jsem ho. Crème brûlée dopadlo na výbornou a minimálně jednou za měsíc ho od té doby připravuji. 

  • 500 ml smetany
  • 10-15 žloutků (podle jak velká máte vajíčka)
  • 1 vanilkový lusk
  • 120g cukru krupice
  • třtinový cukr na posyp

Troubu si zapneme na 120 stupnů a mezitím si připravíme smetanu. Do hrnce dáme smetanu a zrníčka z vanilkové lusku. Po vyndání zrníček, lusk do smetany na svaření vložíme.
Na mírném plameni smetanu zahřejeme a jakmile se začne vařit odstavíme a necháme trošku vychladnout. Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem. Do takto připravené směsi poté postupně
naléváme zchladlou smetanu, ze které jsme vylovili vanilkový lusk. Smetanu se žloutky s cukrem hezky zamícháváme, pomalu, aby se nám nevytvořilo moc pěny. Pokud se vytvoří, sebereme ji lžicí.
Jakmile máme připraveno, dáme si do vyššího plechu mističky na Crème brûlée a nalijeme do nich pomocí naběračky připravenou směs. Poté na plech nalijeme studenou vodu tak, aby byly mističky
min z poloviny potopené. Takto připravený plech vložíme do trouby a pečeme 1 hodinu a 15 minut na 120 stupnů.
Po upečení vyndáme z trouby a necháme vystydnout, abychom se neopařili horkou vodou. Jakmile Crème brûlée vystydne, vyndáme mističky z plechu a dáme je přes noc vychladit do lednice.
Před podáváním posypeme třtinovým cukrem a flambovací pistolí zkaramelizujeme. Postup na karamelizaci najdete u mně na Ig.

Creme brulee 2