Kdo mě tu sleduje déle, tak ví, že krémová rizota jsou moje nejoblíbenější. Třeba na dýňovém jsem úplně závislá a už se nemůžu dočkat, až nám dýně dozrajou. Tentokrát jsem do krémového rizota dala naši cuketu ze zahrádky. Výsledek byl nad očekávání. Rizoto mělo neuvěřitelný úspěch u Gábinky i u mě. Rizoto můžete podávat jako hlavní chod nebo si k němu přidat maso či rybu. Toto rizoto vám bude zaručeně chutnat. Vhodné je pro děti od 1 roku.
*V receptu je decka vínka, klidně vynechejte, pokud nechcete takto podávat dětem.
V hrnci si dáme rozehřát ghí a necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Poté přidáme rýži a zalijeme ji vínem a na mírném plameni za stálého míchání, aby se nám rýže nepřipálila, necháme víno odpařit. Následně přelijeme rýži třetinou vývaru a počkáme, až ho rýže vsákne. Postupně takto přiléváme další vývar, dokud není rýže měkká.
Mezitím si cuketu nastrouháme najemno. Měla jsem cca. 450g cukety. Z nastrouhané cukety vymačkáme vodu a můžeme dát ještě na síto a nechat okapávat. Zbylo mi cca. 300g vody zbavené cukety.
Jakmile je rýže hotová, snížíme sporák na nejmenší plamen, přidáme cuketu, tymián a jemně promícháme a vaříme dalších 10 minut.
Nakonec odstavte ze sporáku, jemně vmíchejte máslo a najemno nastrouhaný parmezán a ihned podávejte.
Rizoto už jsem nijak nedosolovala, protože parmezán je slaný sám o sobě, ale klidně si podle své chuti rizoto dosolte.
Dobrou chuť.