Skip to main content

Cuketové rizoto

Kdo mě tu sleduje déle, tak ví, že krémová rizota jsou moje nejoblíbenější. Třeba na dýňovém jsem úplně závislá a už se nemůžu dočkat, až nám dýně dozrajou. Tentokrát jsem do krémového rizota dala naši cuketu ze zahrádky. Výsledek byl nad očekávání. Rizoto mělo neuvěřitelný úspěch u Gábinky i u mě. Rizoto můžete podávat jako hlavní chod nebo si k němu přidat maso či rybu. Toto rizoto vám bude zaručeně chutnat. Vhodné je pro děti od 1 roku. 

 

*V receptu je decka vínka, klidně vynechejte, pokud nechcete takto podávat dětem. 

  • 200g rýže arborio
  • 500ml-700l zeleninového vývaru
  • 300g cukety zbavené vody (pův. 450g)
  • 100g parmezánu
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce ghí
  • 50g másla
  • 100ml bílého vína
  • 1 lžička tymiánu

V hrnci si dáme rozehřát ghí a necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Poté přidáme rýži a zalijeme ji vínem a na mírném plameni za stálého míchání, aby se nám rýže nepřipálila, necháme víno odpařit. Následně přelijeme rýži třetinou vývaru a počkáme, až ho rýže vsákne. Postupně takto přiléváme další vývar, dokud není rýže měkká. 


Mezitím si cuketu nastrouháme najemno. Měla jsem cca. 450g cukety. Z nastrouhané cukety vymačkáme vodu a můžeme dát ještě na síto a nechat okapávat. Zbylo mi cca. 300g vody zbavené cukety. 


Jakmile je rýže hotová, snížíme sporák na nejmenší plamen, přidáme cuketu, tymián a jemně promícháme a vaříme dalších 10 minut. 


Nakonec odstavte ze sporáku, jemně vmíchejte máslo a najemno nastrouhaný parmezán a ihned podávejte. 

Rizoto už jsem nijak nedosolovala, protože parmezán je slaný sám o sobě, ale klidně si podle své chuti rizoto dosolte. 


Dobrou chuť. 

Cuketové rizoto
Cuketové rizoto
Cuketové rizoto