Skip to main content

Cuketovo-rajčatová omáčka

Taky máte doma hodně cuket i rajčat a nevíte co s nimi? Můžete zkusit tuto univerzální omáčku. Dá se zavařit nebo zamrazit a uschovat na podzim. Omáčka je univerzální a proto si ji můžete doladit podle libosti. Stačí orestovat kuřecí maso nebo přidat lososa. Do omáčky se může zamíchat lučina, posypat parmezánem nebo naopak přidat jen česnek a chilli. Hlavní je, že díky této omáčce budete mít oběd za pár minut hotový. Omáčku řadím jako vhodnou až od 1 roku (cibule, cukr). 

  • 5 lžic olivového oleje
  • 4kg cukety
  • 2 kg rajčat
  • 300g cibule
  • 500g mrkve
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2-3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce sušené bazalky
  • sůl
  • pepř

Ve velkém hrnci si rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev a cuketu a dusíme. Cuketa začne pouštět vodu, takže nijak nepodlévejte. 

 

 

Mezitím si rajčata nakrojte do kříže a spařte 3 minuty vřelou vodou. Oloupejte z nich slupku, nakrájejte na čtvrtky (větší rajčata na více kusů) a přidejte je k cuketám. 

 

 

Omáčku nechte 30 minut probublávat. Poté ji ledabyle pomixujte tyčovým mixérem a nechte dalších alespoň 30 minut vařit. Omáčka se vám bude redukovat, jak se bude odpařovat voda z cuket. 

 

 

Když budete spokojeni s konzistencí, přidejte sůl, pepř, ocet, cukr a bazalku. Vše promíchejte. 

 

 

Omáčku pak můžete zavařit i zamrazit. Já jsem si 3 sklenice (0,7l) zavařila. Zavařovala jsem 20 minut v hrnci s utěrkou na dně a vodou jsme sklenice zalila do půlky. (Sklenice i víčka musí být perfektně čisté.)

 

Zbytek omáčky jsem rozdělila do mrazících sáčků a zmrazila. Část omáčky jsem nechala na oběd. 

 

 

Dobrou chuť.

Cuketovo-rajčatová omáčka
Cuketovo-rajčatová omáčka
Cuketovo-rajčatová omáčka