Taky máte doma hodně cuket i rajčat a nevíte co s nimi? Můžete zkusit tuto univerzální omáčku. Dá se zavařit nebo zamrazit a uschovat na podzim. Omáčka je univerzální a proto si ji můžete doladit podle libosti. Stačí orestovat kuřecí maso nebo přidat lososa. Do omáčky se může zamíchat lučina, posypat parmezánem nebo naopak přidat jen česnek a chilli. Hlavní je, že díky této omáčce budete mít oběd za pár minut hotový. Omáčku řadím jako vhodnou až od 1 roku (cibule, cukr).
Ve velkém hrnci si rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev a cuketu a dusíme. Cuketa začne pouštět vodu, takže nijak nepodlévejte.
Mezitím si rajčata nakrojte do kříže a spařte 3 minuty vřelou vodou. Oloupejte z nich slupku, nakrájejte na čtvrtky (větší rajčata na více kusů) a přidejte je k cuketám.
Omáčku nechte 30 minut probublávat. Poté ji ledabyle pomixujte tyčovým mixérem a nechte dalších alespoň 30 minut vařit. Omáčka se vám bude redukovat, jak se bude odpařovat voda z cuket.
Když budete spokojeni s konzistencí, přidejte sůl, pepř, ocet, cukr a bazalku. Vše promíchejte.
Omáčku pak můžete zavařit i zamrazit. Já jsem si 3 sklenice (0,7l) zavařila. Zavařovala jsem 20 minut v hrnci s utěrkou na dně a vodou jsme sklenice zalila do půlky. (Sklenice i víčka musí být perfektně čisté.)
Zbytek omáčky jsem rozdělila do mrazících sáčků a zmrazila. Část omáčky jsem nechala na oběd.
Dobrou chuť.