Domácí boloňskou omáčku vařím již roky. Miluju Itálii a tento recept patří mé oblíbené. Když jsem navštívila Bologni, musela jsem tuto omáčku ochutnat přímo tam a musím uznat, že je moje této pravé italské víc než podobná.
Připravíme si nepřilnavý hrnec větší velikosti. Zapneme na střední plamen a dáme rozehřát máslo. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a orestujeme. Poté přidáme nastrouhanou mrkev a orestujeme se slaninou. Přidáme mleté maso a necháme zasmahnout, aby zhnědlo. Poté přidáme červené víno a mícháme dokud se nevypaří. Poté vložíme dva bobkové listy, přidáme muškátový oříšek, lžičku soli a zaprášíme pepřem. Nakonec posypeme lžicí třtinového cukru a zamícháme. Dále zalijeme pasírovanými rajčaty a promícháme. Stáhneme plamen na sporo a necháme probublávat přibližně 5 hodin. Čas od času promícháme.
Po 4 hodinách přidáme smetanu, promícháme a necháme ještě hodinu probublávat.
Před podáváním uvaříme tagliatelle a nastrouháme parmazán. Dobrou chuť.