Skip to main content

Domácí boloňská omáčka

Domácí boloňskou omáčku vařím již roky. Miluju Itálii a tento recept patří mé oblíbené. Když jsem navštívila Bologni, musela jsem tuto omáčku ochutnat přímo tam a musím uznat, že je moje této pravé italské víc než podobná. 

  • 20g másla
  • 100g slaniny
  • 500g mletého hovězího masa
  • 2 mrkve najemno nastrouhané
  • 250ml červeného vína
  • 0,7l pasírovaných rajčat
  • 2 bobkové listy
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl 
  • pepř
  • lžíce třtinového cukru
  • 100ml smetany
  • tagliatelle
  • parmezán

Připravíme si nepřilnavý hrnec větší velikosti. Zapneme na střední plamen a dáme rozehřát máslo. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a orestujeme. Poté přidáme nastrouhanou mrkev a orestujeme se slaninou. Přidáme mleté maso a necháme zasmahnout, aby zhnědlo. Poté přidáme červené víno a mícháme dokud se nevypaří. Poté vložíme dva bobkové listy, přidáme muškátový oříšek, lžičku soli a zaprášíme pepřem. Nakonec posypeme lžicí třtinového cukru a zamícháme. Dále zalijeme pasírovanými rajčaty a promícháme. Stáhneme plamen na sporo a necháme probublávat přibližně 5 hodin. Čas od času promícháme. 

Po 4 hodinách přidáme smetanu, promícháme a necháme ještě hodinu probublávat. 

Před podáváním uvaříme tagliatelle a nastrouháme parmazán. Dobrou chuť. 

boloňská
boloňská