Domácí chilli dip, k masu, do tortill,…kamkoli, kde máte rádi pálivější chuť. Už před týdnem jsem vám tuto omáčku slibovala a teď, o 4 různé zkušební dávky, 48 zavařených skleniček později ji tu máte. Nazvala bych to klidně bez nadsázky chilli kečup a teda tuto variantu s chilli papričkami cayenne long slim zvládnu i já a to pálivý fakt nejím, ale toto je moc dobrý. Chilli papričky si dejte podle svého uvážení, partner má rád variantu s habanerem nebo jamaican yellow. Jenže, to už jsem neměla odvahu ochutnat. Každopádně, tento chilli dip se vaří sice dlouho, ale je to jednoduchý na přípravu, zavaříte a máte super jedlý dárek k blížícím se Vánocům pro chilli milovníky.
Do hrnce si dáme rajčata. (Jednu dávku jsme vařili z čerstvých, ale další už z plechovkových loupaný a krájených a to bylo lepší.)
Přidáme omyté a stopek zbavené chilli papričky (semínka klidně nechte, omáčka se bude pasírovat). Přidejte sůl a dejte vařit. Vařte na mírný plamen a nechte probublávat cca.8-10 hodin.
Ano, tak dlouho, chilli omáčka se bude vařit hezky pomalu a musí se pěkně vyredukovat (ve finále téměř na polovinu svého původního objemu). Občas promíchejte. Jakmile se vám bude zdát, že se omáčka už hezky vyvařila, tak ji pomixujte tyčovým mixérem a pak přepasírujte přes cedník.
Přepasírovanou omáčku dejte do menšího hrnce, přidejte cukr, ocet a rum. Partner dal rum Hampden (já teda rumům nerozumím, tento byl podle partnera ideální, ale můžete nahradit jakýmkoli jiným vysoko esterovým rumem nebo rumem dle chuti, ale tuzemák prý není rum:))
A opět dejte vařit, a to na nejmenší plamen. A vařte další hodinu nebo i déle, dokud nebude mít takovou konzistenci jakou chcete. Nám stačila ta hodinka, aby to mělo konzistenci jako kečup. V této poslední hodince promíchávejte častěji.
A pak ještě horké nalijte do malých skleniček, zavařte (15 minut stačí) a máte super chilli dip pro sebe nebo jako dárek pro chilli milovníky.
Dobrou chuť.