Skip to main content

Domácí gulášová polévka

Miluju gulášovou polévku. Dřív jsem nepohrdla tou kupovanou, ale od doby, kdy vařím domácí už bych neměnila. Polévku vařím z mletého hovězího masa, přidám spoustu brambor a dochutím. Tato polévka nás zaručeně zasytí všechny tři. Tato verze je vhodná pro děti od 1 roku (jen uberete na soli a dosolte si až pro sebe na talíři). Z daného množství jsme měla 4 velké porce. 

  • 400g mletého hovězího masa
  • 5-6 větších brambor
  • 1 cibule 
  • 30g másla/ghí
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička libečku
  • 2 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 1l vody/vývaru
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře

Do hrnce si dáme rozehřát polovinu másla a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova. Poté přidáme zbylé máslo a mouku a osmahneme jíšku. Tu zalijeme 200ml a promícháme (jíška tekutinu vsákne téměř všechnu). 


Následně přidáme maso a rajčatový protlak a necháme v hrnci i s jíškou a cibulí jemně osmahnout ze všech stran.


Nakonec přidáme sladkou i uzenou papriku, minutku s masem necháme rozvonět (pozor, aby se nepřipálila, zhořkla by) a zalijeme zbývající vodou/vývarem a přidáme další koření (drcený kmín, bobkové listy, libeček, 2 lžičky soli a 1/2 lžičky pepře). Pokud polévku budete dávat i dětem, soli dejte méně a dosolte si až na talíři. 


Následně hrnec přiklopte a nechte 30 minut vařit. Pak do polévky přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte je doměkka (přibližně 15-20minut). 


Úplně nakonec přidejte majoránku, utřený česnek, promíchejte a odstavte z plotny. Můžete podávat. 


Dobrou chuť. 


Domácí gulášová polévka
Domácí gulášová polévka
Domácí gulášová polévka