Skip to main content

Domácí lučina

Domácí lučina ve verzi pro děti od 8 měsíců, od 1 roku a i fit verzi. Takže si každý najde tu svojí. A proč ji vůbec chystat? Je výborná, snadná a i vám vyjde levněji než kupovaná. Já ji používám do pomazánek, na chleba ale i nasladko do nepečeného dortu. Vyzkoušíte? A kterou verzi si vyberete? 

  • 300g bílého choceňského jogurtu
  • 120g zakysané smetany 16%
  • 300g bílého choceňského jogurtu
  • 120ml smetany ke šlehání 
  • 300g odtučněného/nízkotučného bílého jogurtu
  • 120g zakysané smetany 12%
  • sůl
  • bylinky
  • nakrájená sušená rajčata

Jogurt si smícháme se smetanou. Do misky si dáme velký cedník a vyložíme ho perlanem. Do něj vlijeme směs jogurtu a smetany. 

Připravte si takovou misku, aby se cedník nedotýkal dna misky a byl tam prostor na odkapávání syrovátky. 


Misku i s cedníkem poté zakryjte potravinovou fólií a dejte na 24h do lednice. Ze směsi vám vykape syrovátka a v cedníku budete mít domácí lučinu. 


Tu můžete použít naslano do pomazánek, dochutit bylinkami, sušenými rajčaty, solí…a nebo i nasladko, jako základ krému na například nepečený dort. 


V lednic vám vydrží přibližně 4-5 dní. 


Dobrou chuť. 

Domácí lučina
Domácí lučina
Domácí lučina