Kupované nudle versus domácí? Ano, kupované nestojí tolik a jsou bez práce. Ale s těmi domácími se nedají srovnávat. Gábi je miluje a jsou to vlastně první těstoviny, které ochutnala. Zkoušela jsem u ní i klasické těstoviny, z červené čočky, či cizrny. Ale konzistence ji moc nevyhovovala. Domácí nudle však byly vždy trefa do černého. Nám je připravuje babička. Teď nám však zásoba došla, k babi jedeme až na konci měsíce, takže jsem se na ně vrhla sama. A až vaše děti vyzkouší domácí nudle, nebudou chtít nic jiného. Tady je babičky recept.
Domácí těstoviny, nebo chcete-li nudle, připravuje babička z polohrubé mouky. V receptech se většinou dočtete o hrubé mouce, ale jsou pak více tvrdé, takže proto polohrubá.
U mouky je uvedeno rozmezí, ne přesné číslo, protože každé vajíčko je trošku jiné a tak budete muset množství mouky trošku vychytat. Ale dá se to snadno. Nebojte. Můžete na první pokus vyzkoušet z poloviční dávky a když se vám zavede, příště udělat z více.
Do nudlí dejte opravdu jen mouku a vejce. Žádné máslo (žlukly by) ani sůl (natahovaly by vodu).
Na vál nebo podložku si dejte přibližně 200g polohrubé mouky. Udělejte důlek a do něj vyklepněte vajíčko. Nejprve pomalu nožem vmíchávejte do vajíčka mouku. Jakmile už vajíčko není tak řídké, můžete nůž odložit a začít hníst těsto v ruce. Pomalu zapracovávejte mouku, případně si dosypte.
Celý proces trvá zhruba 10minut. Vaším úkolem je vytvořit kompaktní a nelepivé těsto. Pokud se těsto je trošku lepí, chce to ještě trošku mouky. Jakmile máte hotovo, zabalte těsto do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočnout na vále a aktivovat lepek.
Jakmile je těsto odpočinuté, můžete začít vyvalovat. Kdo má doma strojek na těstoviny, půjde mu to snadno. Kdo ne, tak si vezměte do ruky váleček a vyvalujte postupně z těsta 2-3 placky, podle toho, jak velké je chcete mít. Chvilku to dá, než vyválíte těsto, přes které bude utěrka prosvítat. Mouku na vyvalovaní byste neměli potřebovat, ale pokud máte pocit, trošku si podmoučete, aby se vám těsto hezky vyvalovalo.
Když máte placku vyválenou, dejte ji na utěrku a nechte 45-60 minut proschnout (podle toušťky těsta). Nekrájejte je ještě vlhké, protože by se vám slepily.
Poté placky nakrájejte (slabé nudle, široké nudle, dlouhé tagliatelle). Opět vraťte na utěrku a nechte prosychat dále. Čas od času nudle prohoďte, aby vám hezky prosychaly, ze všech stran. Nechte schnout klidně 12 hodin. Poté uložte do dózy a přetáhněte plátýnkem, aby mohly nudle dosychat.
Z daného množství jsem měla přibližně 6 porcí těstovin pro dceru. Dobrou chuť.