Skip to main content

Domácí paštika

Máte rádi paštiku? A zkoušeli jste už domácí? Já jsem paštiku už kdysi chystala, ale v poslední době na ni nebyla moc příležitost. Proto když měl děda svátek, který navíc miluje paštiky, řekla jsem si, že ji zase připravím. Paštika je opravdu jemná, chutná a v lednici vám vydrží. Ale těžko říct jak dlouho, u nás zmizí během pár dní. Podávat ji můžete na pečivu třeba s brusinkami. Pokud ji dáte do hezkých sklenic, hodí se i jako pěkný jedlý dárek. Zkusíte ji? 

  • 500g kuřecích jater
  • 100g slaniny (lze vynechat)
  • 300g másla
  • 1 menší cibule
  • 50ml smetany ke šlehání
  • 100ml červeného vína
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 50g ghí na zalití a bylinky

Játra si očistíme od případných blanek a žilek. Cibuli i slaninu si nakrájíme najemno. Na vetší pánvi si rozpustíme 50g másla a osmahneme zlehka cibulku se slaninou. Jakmile je cibule změklá, ale ne úplně osmažená, přidáme na kousky nakrájená játra a tymián a smažíme, dokud nejsou játra hezky ze všech stran osmahnutá. 

Někdo je nechává uvnitř růžová, já raději játra opékám úplně. Jakmile máme hotovo, přilijeme víno a necháme ho na mírný plamen vypařit.

 

Jakmile je víno odpařené, pánev odstavíme, přilijeme smetanu a promícháme. Poté dáme játra do mixéru a začneme mixovat. Během mixování přidáváme po kouskách máslo, aby se nám hezky do paštiky zapracovalo. 

 

Když máme všechno máslo zapracované do paštiky, přidáme sůl a pepř podle chuti. 

 

Poté paštiku přes cedník přepasírujeme, aby byla opravdu jemná. Následně nalijeme do uzavíratelných sklenic, přelijeme rozpuštěným ghíčkem a můžete posypat bylinkami. 

 

Necháme v lednici přes noc vychladit a můžete podávat. Paštika nám v lednici krásně ztuhne. 

 

Dobrou chuť. 

Domácí paštika
Domácí paštika
Domácí paštika
Domácí paštika