Skip to main content

Domácí toastový chléb

Rychlý, snadný, domácí toastový chléb. Zní to jako sen? Tento recept vám ho splní. Jedná se o kynuté těsto, se kterým se vám bude hezky pracovat. Já jsem měla jen malou formu na toastový chléb, takže pokud máte velkou formu, nebojte se těsto nachystat z dvojité dávky. Toastový chléb se dá krásně využít i na French toast nebo použít jako přílohu k pomazánkám.

 

  • 250g hladké mouky
  • 150ml mléka nebo vody
  • 5g kokosového/krystal cukru
  • 50g změklého másla
  • 21g droždí
  • 3g soli
  • 1 vejce na potření

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme vlažným mlékem/vodou a přidáme cukr. (Já jsem chleba pekla z mléka, ale i jen voda může být.) Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme máslo a sůl a hněteme asi 5 minut těsto. 


Uhnětené těsto lehce pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1,5h kynout. Jakmile nám těsto nakyne, vyndáme si ho z mísy na vál nebo pracovní desku a lehce ho vyválíme do tvaru obdélníku. Vyválejte si tak dlouhý obdélník, aby vám přesně zapadl do vaší formy. Poté obdélník srolujte jako roládu a vložte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Vložte ho do formy domotaným koncem dolů. 


Takto nechte chleba ještě 30 minut kynout ve formě. Poté ho potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct.


Pečeme 15 minut na 200 stupňů a poté snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 15-20 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda máte upečeno. Jakmile je chleba dopečený, vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout. Následně vyndejte z formy a můžete krájet a podávat. 


Dobrou chuť.


P.S. Pekla jsem ho i z namíchané mouky – 180g hladké mouky a 70g špaldové celozrnné mouky a bylo to taky moc dobré. 

Domácí toastový chléb
Domácí toastový chléb
Domácí toastový chléb
Domácí toastový chléb
Domácí toastový chléb
Domácí toastový chléb
Domácí toastový chléb