Skip to main content

Domácí veka

V obchodě už na vás nezbyla žádná veka na chlebíčky? Nezoufejte! S tímto jednoduchým receptem si upečete dokonalou veku i doma. Recept si určitě uložte bude se vám hodin nejen na nadcházející Vánoce nebo Silvestra. 

  • 450g hladké mouky
  • 250ml plnotučného mléka
  • 22g droždí
  • 50g změklého másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru krystal
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíce vody

Do vlažného mléka si rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek (přibližně 15-20 minut). 


Do misky si odvážíme mouku, přilijeme připravený kvásek, máslo a sůl a dáme do robota hnětat na 20 minut. 


Jakmile je těsto kompaktní a hezky uhnětené, posypeme ho špetkou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu a půl kynout. 


Když  nám těsto vykyne, připravíme si podložku nebo vál. Ten si zlehka posypeme moukou, dáme na něj těsto a válečkem uválíme do tvaru obdélníku. 


Všechny okraje si přehneme (viz video) a po delší straně zarolujeme do tvaru veky. Na konci rolování špičkami prstů obě části těsta k sobě spojíme a spoj necháme vespodu. 


Takto připravenou veku dáme na plech s pečícím papírem Přikryjeme ji utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout . 


Troubu si rozpálíme na 180 stupňů. 


Vykynutou veku potřeme rozšlehaným vajíčkem s vodou a dáme do trouby péct. Pečeme přibližně 40-50 minut dozlatova (vyzkoušejte špejlíkem zda máte upečeno. 


Po vychladnutí krájíme na kolečka a mažeme oblíbenou pomazánkou. 


Dobrou chuť. 

Domácí veka
Domácí veka
Domácí veka
Domácí veka