V obchodě už na vás nezbyla žádná veka na chlebíčky? Nezoufejte! S tímto jednoduchým receptem si upečete dokonalou veku i doma. Recept si určitě uložte bude se vám hodin nejen na nadcházející Vánoce nebo Silvestra.
Do vlažného mléka si rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek (přibližně 15-20 minut).
Do misky si odvážíme mouku, přilijeme připravený kvásek, máslo a sůl a dáme do robota hnětat na 20 minut.
Jakmile je těsto kompaktní a hezky uhnětené, posypeme ho špetkou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu a půl kynout.
Když nám těsto vykyne, připravíme si podložku nebo vál. Ten si zlehka posypeme moukou, dáme na něj těsto a válečkem uválíme do tvaru obdélníku.
Všechny okraje si přehneme (viz video) a po delší straně zarolujeme do tvaru veky. Na konci rolování špičkami prstů obě části těsta k sobě spojíme a spoj necháme vespodu.
Takto připravenou veku dáme na plech s pečícím papírem Přikryjeme ji utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout .
Troubu si rozpálíme na 180 stupňů.
Vykynutou veku potřeme rozšlehaným vajíčkem s vodou a dáme do trouby péct. Pečeme přibližně 40-50 minut dozlatova (vyzkoušejte špejlíkem zda máte upečeno.
Po vychladnutí krájíme na kolečka a mažeme oblíbenou pomazánkou.
Dobrou chuť.