Dort k prvním narozeninám a nejen k nim si děti zamilují. Já jsem ho tento týden pekla již po třetí. Je prostě skvělý a chuťově vyvážený a chtěla jsem ho vyzkoušet několikrát, než vám dám recept. A popravdě jsem si ho zamilovala také, k snídani je bezkonkurenční. Díky svému složení se hodí pro děti již od 9 měsíců. Banány dort krásně prosladí, takže není třeba žádný cukr a skořice dodá dortu spolu s mrkví a jablkem šmrnc a vláčnost.
Další nespornou výhodou je, že je opravdu rychlý a jednoduchý, příprava vám nezabere déle než 20 minut (plus čas pečení). Kdo ho vyzkouší?
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
Do jedné mísy si dáme bílky a do druhé žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Ke žloutkům přidáme banány a vyšleháme. Přidáme najemno nastrouhané jablko a mrkev, karob a skořici a promícháme. Poté přisypeme mouku a prášek do pečiva a opět promícháme. Do směsi přidáme olej dle potřeby.
Do takto připraveného těsta opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Směs vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
Pečeme přibližně 45-50 minut, ale vyzkoušejte špejlí, zda je dort opravdu upečený. Poté dort nechte vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Do mísy si dáme banány, které rozmačkáme vidličkou. Poté přidáme mascarpone a vanilku a necháme ve šlehači několik minut šlehat. Z takto připraveného krému oddělíme asi 3 lžíce, které si dáme do zdobičky, kterou dáme na chvíli do lednice. Zbytek krému použijeme na promazání dortu.
Vychladlý dort vyklopíme z formy a jednou prokrojíme. Spodní část dortu pomažeme polovinou krému, přiklopíme druhou částí a pomažeme zbylým krémem. Zdobičku s krémem si vyndáme z lednice a ozdobíme dort. Nakonec můžeme přidat i ovoce podle sezóny či chuti.
Dort nechte alespoň 2 hodiny rozležet v lednici a poté podáváme. Dobrou chuť.