Dukátové buchtičky pro děti patří mezi naše kulinářské poklady. Kdo by je nemiloval. Připravila jsem verzi z kokosového cukru, která měla úspěch u dcery i partnera. Díky kokosovému cukru jsou buchtičky i krém trošku tmavší, ale na chuť není kokos znát. Kdo je vyzkouší?
Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme vlažným mlékem a přidáme kokosový cukr. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme změklé máslo, vejce a mixérem uhněteme těsto (asi 15min).
Poté z těsta vařečkou vytvoříme bochánek, pomoučíme a přikryjeme utěrkou. Těsto necháme hodinu kynout.
Jakmile nám těsto vykyne, troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
Těsto si přendáme na vál nebo pracovní desku a rozdělíme na dva bochánky. Každý bochánek pak rozdělíme na další 4 bochánky.
Následně si každý bochánek podmoučíme a trochu zpracujeme, aby se nám těsto nelepilo. Pak bochánky vyválíme rukou ve válečky o délce plechu a na plech s pečícím papírem je přendáme. Takto zpracujeme všechny bochánky a narovnáme je vedle sebe. Následně válečky stěrkou nakrájíme na velikost jakou máme rádi. (Nekrájejte nožem, prořízl by se vám pečící papír.) Já nakrájela větší buchtičky pro nás a menší pro roční dceru, viz obrázek.
Pak ještě necháme buchtičky 20minut kynout na plechu.
Těsně než dáme buchtičky do trouby, pomažeme je přepuštěným máslem.
Pečeme přibližně 40min dozlatova. Jakmile buchtičky vyndáme z trouby, ještě horké je také pomažeme přepuštěným máslem a necháme vychladnout.
Než se nám buchtičky upečou, připravíme si žloutkový krém.
Do hrnce dáme vařit smetanu s mlékem. Mezitím si v misce metličkou vyšleháme žloutky, kokosový cukr, kukuřičný škrob, zrníčka z vanilkového lusku nebo vanilkovou pastu.
Když se nám mléko se smetanou zahřeje, přidáme k měnu směs ze žloutků. A mícháme metličkou dokud se nám směs nezačne vařit. Necháme minutku přejít varem a vypneme. Krém si přes cedník přepasírujeme, aby byl hladký. Poté dáme do žloutkového krému máslo (pro dospělé můžeme oddělit část a přidat rum) a promícháme, dokud se máslo nerozehřeje.
Před servírování buchtičky odloupneme od sebe, přelijeme krémem a můžeme podávat. Dobrou chuť.