Skip to main content

Dýňová omáčka

Rychlá dýňová omáčka, která se hodí pro děti už od prvních příkrmů. V drobné variantě z ní pak budou nadšení i dospělí. A pokud ji budete chtít ještě vylepšit pro tatínky, můžete přidat na kostičky osmahnutou slaninu. Zkrátka na této rychlo omáčce si pochutná celá rodina, oběd bude do 30 minut a vy navíc v kuchyni využijete i momentálně sezónní dýni. 

  • 2 lžíce ghí
  • 2 hrnky vývaru/vody
  • 3 hrnky na kostičky pokrájené dýně 
  • 200g lučiny
  • 1 lžička libečku
  • 2 lžíce ghí
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrnky vývaru/vody
  • 3 hrnky na kostičky pokrájené dýně 
  • 200g lučiny
  • 1 lžička libečku
  • sůl
  • pepř
  • parmezán na posyp

Do hrnce si dáme ghíčko a osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku (u dětí do 1 roku vynecháme). Poté přidáme pokrájenou dýni a necháme minutku restovat. Přilijeme vodu/vývar, libeček a hrnec zaklopíme a necháme dusit, dokud není dýně měkká. Tekutina se nám vařením trošku zredukuje. 


Jakmile je dýně měkká, odstavíme z plotny a vše rozmixujeme tyčovým mixerem.


Poté vrátíme na plotnu, mírný plamen, a k omáčce přidáme lučinu a vmícháváme, dokud se lučina úplně nerozpustí. 

Pro děti od 1 roku můžeme přidat utřený česnek, sůl a pepř. 

Když je lučina rozpuštěná, odstavíme z plotny a můžeme podávat se špagetami nebo jinými těstovinami a posypané parmezánem. 


Dobrou chuť. 

Dýňová omáčka
Dýňová omáčka