Skip to main content

Dýňové kari

Sezóna dýní je v plném proudu a toto dýňové kari si zamilujete. Poprvé se mi podařilo vypěstovat máslové dýně, takže jsem jednu hned zkusila dát do kari a přihodila i červenou čočku a výsledek byl dokonalý. Zkusíte? 

  • 500g máslové dýně
  • 100g červené čočky
  • 20g másla/ghí
  • cca. 400ml vody
  • 200ml kokosového mléka/smetany ke šlehání
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1,5 lžičky kari
  • 1 lžička drceného kari
  • 2 stroužky česneku
  • sůl podle chuti

Ghí/máslo si rozehřejeme v hrnci. Přidáme na malé kostičky nakrájenou (slupky zbavenou) máslovou dýni a jemně osmahneme. Poté přidáme kmín, kari a libeček a vše zalijeme 200ml vody. Přiklopíme a vaříme doměkka. Já jsem nechala směs vařit 30 minut, aby byla dýně opravdu měkká. Pokud je třeba, vodu během vaření přilijte. 

 

Jakmile je dýně měkká, přisypejte červenou čočku, přilijte zbylou vodu a kokosové mléko a vařte, dokud čočka nezměkne.  Pokud je třeba, přilijte během vaření čočky další vodu, čočka dost tekutiny pojme. Směs s čočkou během vaření občas promíchejte, aby se vám nepřipálila. 

 

Když nám čočka změkne, přidáme rozmačkané stroužky česneku a sůl a můžeme podávat. Ideální přílohou je rýže.


Dobrou chuť. 

Dýňové kari
Dýňové kari