Dýňové noky s omáčkou z pečených paprik, další ze série receptů z darů zahrady. Recept na noky jsem zkoušela několikrát a nejvíc nám chutnala kombinace dýně s vařenými brambory. A omáčka z pečených paprik? Tu vařím už roky a různě upravuju. Vyzkoušejte, uvidíte jak si pochutnáte vy i děti.
Postup na noky:
Dýni si omyjeme, vydlabeme semínka a uvaříme na páře doměkka. Poté necháme vychladnout.
Brambory si uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme.
Na vál si najemno nastrouháme dýni i brambory. Přidáme vajíčko sůl a poté postupně přisypáváme mouku a rukama zpracováváme těsto. Těsto by mělo být nelepivé. Poté rukou nebo lžičkou ukrajujte kousky, které v ruce vyválejte na noky.
Připravené noky si dávejte na podmoučenený vál, aby se vám nepřilepily.
Do velkého hrnce si dejte vařit osolenou vodu, jakmile se začne vařit, dejte do ní noky. Já vařila noky na dvakrát. Dala jsem jich do hrnce jen tolik, aby se mi nepřekrývaly a při vaření neslepily. Lehce můžete vařečkou promíchnout.
Po vyplavání noků na hladinu je vařte dvě minutky a opatrně vyndejte. Uvařené noky hned servírujte nebo dejte na pečící papír kousek od sebe, aby se vám neslepily.
Postup na omáčku:
Troubu si předehřejte na 150 stupňů. Do pekáčku si dejte vydlabanou a semínek zbavenou papriku, slupkou nahoru.
Přidejte oloupanou a rozpůlenou mrkev, rajčata, které nakrojíte na jedné straně do kříže.
Pokapejte olivovým olejem, přidat můžete cca. 100 ml vody.
Pekáček zakryjte víkem nebo alobalem a dejte na 2 hodiny péct (zelenina by měla být krásně měkká). Případně pečte déle, pokud by bylo třeba.
Poté pekáček vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Slupka z papriky i rajčat vám půjde krásně sloupnout. Pak všechno dejte do mixéru, přidejte libeček a bazalku a rozmixujte dohladka.
Omáčku přelijte do kastrolu a zahřívejte na mírný plamen. Přidejte lučinu a nechte ji rozpustit, pak odstavte z plotny. Nakonec podle chuti dosolte a můžete podávat.
My máme rádi ještě posypat parmezánem.
Dobrou chuť.