Skip to main content

Dýňové rizoto

Krémová rizota jsou moje nejoblíbenější a vždy když jsme v Itálii, nevynechám příležitost si ho dát. Tentokrát jsem se do krémového rizota pustila i doma a využila dýni ze zahrádky. Výsledek byl nad očekávání. Rizoto mělo neuvěřitelný úspěch u Gábinky i u mě. Rizoto můžete podávat jako hlavní chod nebo si k němu přidat maso či rybu. Toto rizoto vám bude zaručeně chutnat. Vhodné je pro děti od 1 roku. 

 

 *V receptu je decka vínka, klidně vynechejte, pokud nechcete takto podávat dětem. 

  • 200g rýže arborio
  • 500-700ml zeleninového vývaru
  • 750g dýně hokaido
  • 100g parmezánu
  • 2 šalotky
  • 1 lžíce ghí
  • 50g másla
  • 100ml bílého vína
  • 1 lžička tymiánu

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Omytou dýni, ze které jsme vydlabali semínka si nakrájíme na kousky, dáme do zapékací misky, podlijeme troškou vody, přikryjeme alobalem a dáme péct doměkka (přibližně 40 minut). 


Mezitím si v hrnci dáme rozehřát ghí a necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Poté přidáme rýži a zalijeme ji vínem a na mírném plameni za stálého míchání, aby se nám rýže nepřipálila, necháme víno odpařit. Následně přelijeme rýži třetinou vývaru a počkáme, až ho rýže vsákne. Postupně takto přiléváme další vývar, dokud není rýže měkká. 


Upečenou dýni si rozmixujeme na pyré (pokud je potřeba přidejte naběračku vývaru). 


Jakmile je rýže hotová, snížíme sporák na nejmenší plamen, přidáme dýňové pyré, tymián a jemně promícháme a prohřejeme. 


Nakonec odstavte ze sporáku, jemně vmíchejte máslo a najemno nastrouhaný parmezán a ihned podávejte. 


Rizoto už jsem nijak nedosolovala, protože parmezán je slaný sám o sobě, ale klidně si podle své chuti rizoto dosolte. 


Dobrou chuť. 

Dýňové rizoto
Dýňové rizoto
Dýňové rizoto
Dýňové rizoto