Měla jsem doma ještě dvě malinké dýně od babičky a pár unavených mrkví. Navíc bylo pondělí, a to většinou máme den bez masa, tak jsem zkusila nachystat dýňovo-mrkvovou omáčku k těstovinám a byl to úspěch. Omáčka je díky použité lučině i hezky krémová a nám s Gábi moc chutnala. Navíc bylo vše nachystáno za 20 minut. A jelikož si Gábi dvakrát přidala, tak uvařeno na dva dny nemám. Proto počítejte spíš se 2, max. 3 porcemi z tohoto množství.
Do hrnce si dáme ghí a na něm lehce osmahneme na kostičky nakrájenou dýni a mrkev. Jakmile zelenina začne hezky vonět, přilijeme vodu, přidáme libeček, zaklopíme a vaříme doměkka.
Pokud budete mít zeleninu na malé kousky, budete ji mít měkkou za 10 minut.
Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme lučinu a vaříme na mírný plamen, dokud se lučina v omáčce zcela nerozpustí. Pak odstavíme z plotny.
Pro děti od 1 roku ještě vmícháme nastrouhaný parmezán, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Podáváme s těstovinami dle preference (klasické nebo třeba i luštěninové). Můžeme ještě lehce posypat troškou sušeného libečku a najemno nastrouhaného parmezánu.
Dobrou chuť.