Skip to main content

Dýňovo-mrkvová omáčka

Měla jsem doma ještě dvě malinké dýně od babičky a pár unavených mrkví. Navíc bylo pondělí, a to většinou máme den bez masa, tak jsem zkusila nachystat dýňovo-mrkvovou omáčku k těstovinám a byl to úspěch. Omáčka je díky použité lučině i hezky krémová a nám s Gábi moc chutnala. Navíc bylo vše nachystáno za 20 minut. A jelikož si Gábi dvakrát přidala, tak uvařeno na dva dny nemám. Proto počítejte spíš se 2, max. 3 porcemi z tohoto množství. 

  • 1 lžíce ghí
  • 200g mrkve
  • 250g dýně hokkaido
  • 200ml vody
  • 150g lučiny
  • 1 lžička libečku
  • 1 lžíce ghí
  • 200g mrkve
  • 250g dýně hokkaido
  • 200ml vody
  • 150g lučiny
  • 1 lžička libečku
  • 50g nastrouhaného parmezánu
  • sůl
  • pepř

Do hrnce si dáme ghí a na něm lehce osmahneme na kostičky nakrájenou dýni a mrkev. Jakmile zelenina začne hezky vonět, přilijeme vodu, přidáme libeček, zaklopíme a vaříme doměkka. 

 

 

Pokud budete mít zeleninu na malé kousky, budete ji mít měkkou za 10 minut. 

 

 

Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme lučinu a vaříme na mírný plamen, dokud se lučina v omáčce zcela nerozpustí. Pak odstavíme z plotny. 

 

 

Pro děti od 1 roku ještě vmícháme nastrouhaný parmezán, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. 

 

 

Podáváme s těstovinami dle preference (klasické nebo třeba i luštěninové). Můžeme ještě lehce posypat troškou sušeného libečku a najemno nastrouhaného parmezánu. 

 

 

Dobrou chuť. 

Dýňovo-mrkvová omáčka
Dýňovo-mrkvová omáčka
Dýňovo-mrkvová omáčka
Dýňovo-mrkvová omáčka