Naprosto zbožňuju Itálii a italské jídlo. Focaccia je můj oblíbený chléb a i můj partner tento chleba vyhledává. Domácí focacciu si můžete podle tohoto receptu připravit i vy. Vzhledem k obsahu soli ho řadím až od 1 roku, ale pokud chcete připravit verzi pro menší děti, jen vynechejte sůl. A velkou roli hraje i kvalitní oliváč, já jsem použila ten od Azeite Da Vila a focaccia byla luxusní. Můžete ji použít k zakousnutí třeba k salámkům, sýrům a vínu.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, které zalijeme 100ml vlažné vody. Necháme vzejít kvásek. Jakmile nám vzejde kvásek, můžeme dát těsto hnětat a postupně přidáváme vodu. Jakmile je těsto uhnětené (asi po 5 minutách), přidáme sůl, rozmarýn a tymián a ještě necháme minutku těsto hníst.
Zakryjeme těsto a necháme ho dvě hodiny kynout. Jakmile nám těsto vykyne, přidáme k němu 20 na kolečka nakrájených oliv a na malé kousky nakrájená sušená rajčata a jemně v ruce zapracujeme, aby se nám olivy ani rajčata nerozmačkaly.
Poté těsto přendáme na plech s pečícím papírem a rukama rozprostřeme po celém plechu a necháme ještě 10 minut kynout. Zbylých 10 oliv si také nakrájíme na kolečka a dáme na povrch focaccii a zamáčkneme do těsta. Prsty ještě uděláme do těsta důlky, jemně polijeme olivovým olejem a posypeme hrubozrnnou solí. Následně dáme do trouby a pečeme přibližně 30min dozlatova.
Podáváme například místo chleba k vínu a sýrům/salámkům.
Dobrou chuť.