Skip to main content

Hovězí na česneku

Hovězí na česneku, snadná klasika s bramborovým knedlíkem a špenátem. U nás tyto klasiky frčí a jedí je všichni, i partner, a to je co říct. 🙂 Knedlíky většinou kupuju, nějak jsem se ještě nehecla je dělat pravidelně. Kdo knedlíky vaří a kdo radši koupí? 

  • 500g hovězí (plec nebo roštěná)
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 5 kuliček nového koření
  • 7 kuliček pepře
  • 2 lžíce hladké mouky 
  • 20g sádla
  • 20g másla
  • voda na podlití
  • sůl 

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. 


Na pánev si dáme rozehřát sádlo. Celý kus masa si osolíme ze všech stran a poté ho i ze všech stran opečeme do zlatova. Následně maso vyjmeme, vložíme do zapékací mísy. Poté maso pomažeme prolisovaným česnekem (4 stroužky), přilijeme cca. 150ml vody, přihodíme 4 na půl rozpůlené stroužky česneku, zaklopíme a dáme péct do trouby. 


Mezitím si na zbylém sádle osmahneme na malé kousky nakrájenou cibuli. Jakmile má cibule zlatavou barvu, zaprášíme moukou a lehce orestujeme. Pak zalijeme 200ml vody. Přihodíme kuličky pepře a nového koření a tento základ omáčky nalijeme do pekáče s masem. 


A necháme 2,5 hodiny péct. Občas na maso mrkněte a případně malinko podlijte vodou. 


Než se maso upeče nachystejte si knedlík a špenát (1 špenát vařím s 1 vajíčkem, cca. 100ml smetany, sůl a 2 stroužky prolisovaného česneku). 


Po upečení pekáč vyndejte z trouby. Maso vyjměte a dejte na prkénko. Z omáčky vylovte kuličky pepře a nového koření. Omáčku přepasírujte přes cedník a nechte v ní rozpustit 20g másla. Maso nakrájejte na plátky přidejte knedlík a špenát a můžete podávat. 


Dobrou chuť. 



Hovězí na česneku
Hovězí na česneku
Hovězí na česneku