Skip to main content

Hrášková polévka

Hrášek u nás boduje jak u partnera, tak u dcery. Takže tuto polévku vařím docela často. Partner nemá rád cibuli, takže v této polévce ji nenajdete. Polévka je opravdu jen z pár základních ingrediencí a velmi chutná. Díky propasírování i jemná. K hráškové polévce máme rádi krutonky a občas pro partnera přidám i na kostičky osmahnutou slaninku. Díky bramborám je polévka i dost sytá, takže nám všem stačí i jako hlavní chod. A co vy a hrášek? 

  • 2 pytlíky mrazeného hrášku
  • 3 brambory
  • 2 lžíce ghí
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sušeného libečku nebo snítka čerstvého
  • 200ml rostlinné smetany nebo smetany na vaření
  • 1 litr vody/zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce ghí/másla
  • 2 rohlíky/housky

V hrnci si rozehřejeme ghí, přidáme mouku a osmahneme jíšku. Tu zalijeme vodou/vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, hrášek, libeček a jemně osolíme a opepříme. Hrnec zaklopíme a necháme vše na mírný plamen vařit doměkka. Přibližně 30 minut. 

 

 

Mezitím si připravíme krutonky. Pečivo si nakrájíme na malé kousky. Na pánvi si rozehřejeme ghí/máslo, přidáme nakrájené pečivo a za stálého míchání opékáme dozlatova ze všech stran. 

 

 

Poté polívku rozmixujeme tyčovým mixérem, propasírujeme přes síto do hrnce. Přidáme smetanu a polévku necháme přijít k varu, pak odstavíme, dochutíme a můžeme podávat. 

 

 

Dobrou chuť. 

Hrášková polévka
Hrášková polévka