Krémové hráškové rizoto úplně vybízí k tomu si ho uvařit teď na začátku jara. My krémová rizota milujeme a hrášek Gábinka doslova zbožňuje. Já jsem tentokrát Gábince k rizotku přidala i na másle upečenou rybku, ale rizoto si můžete klidně dát i jen tak. Babička s dědou si na něm taky pochutnali. A co vy a hrášek? Máte rádi?
*V receptu je decka vínka, klidně vynechejte, pokud nechcete takto podávat dětem.
V hrnci dáme rozehřát ghí a necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku/cibulku. Poté přidáme rýži a zalijeme ji vínem a na mírném plameni za stálého míchání, aby se nám rýže nepřipálila, necháme víno odpařit.
Následně přelijeme rýži třetinou vývaru, přidáme libeček a počkáme, až ho rýže vsákne. Postupně takto přiléváme další vývar, dokud není rýže měkká. Pokud nemáte vývar, použijte vodu.
Třetinu rozmrazeného hrášku si dejte zvlášť a dvě třetiny hrášku dáme do hrníčku, zalijeme vodou a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
Jakmile máme rýži měkkou, přidáme do ní rozmixovaný hrášek, promícháme a necháme pár minut na nejmenším plameni povařit. Pak vmícháme i třetinu nerozmixovaného hrášku.
Nakonec odstavte ze sporáku, jemně vmíchejte máslo a nahrubo nastrouhaný parmezán a ihned podávejte (ideálně posypané najemno nastrouhaným parmezánem).
Rizoto jsem dosolila jen trošku, protože parmezán je slaný sám o sobě, ale klidně si podle své chuti rizoto dosolte.
Dobrou chuť.