Skip to main content

Krémové hráškové rizoto

Krémové hráškové rizoto úplně vybízí k tomu si ho uvařit teď na začátku jara. My krémová rizota milujeme a hrášek Gábinka doslova zbožňuje. Já jsem tentokrát Gábince k rizotku přidala i na másle upečenou rybku, ale rizoto si můžete klidně dát i jen tak. Babička s dědou si na něm taky pochutnali. A co vy a hrášek? Máte rádi? 


 *V receptu je decka vínka, klidně vynechejte, pokud nechcete takto podávat dětem. 

  • 200g rýže arborio
  • 500ml-700ml zeleninového vývaru
  • 350g mrazeného hrášku
  • 100g parmezánu
  • 1 cibulka nebo 2 šalotky
  • 1 lžíce ghí
  • 50g másla
  • 100ml bílého vína
  • 1 lžíce libečku
  • voda

V hrnci dáme rozehřát ghí a necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku/cibulku. Poté přidáme rýži a zalijeme ji vínem a na mírném plameni za stálého míchání, aby se nám rýže nepřipálila, necháme víno odpařit. 

 

Následně přelijeme rýži třetinou vývaru, přidáme libeček a počkáme, až ho rýže vsákne. Postupně takto přiléváme další vývar, dokud není rýže měkká. Pokud nemáte vývar, použijte vodu. 

 

Třetinu rozmrazeného hrášku si dejte zvlášť a dvě třetiny hrášku dáme do hrníčku, zalijeme vodou a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. 


Jakmile máme rýži měkkou, přidáme do ní rozmixovaný hrášek, promícháme a necháme pár minut na nejmenším plameni povařit. Pak vmícháme i třetinu nerozmixovaného hrášku. 


Nakonec odstavte ze sporáku, jemně vmíchejte máslo a nahrubo nastrouhaný parmezán a ihned podávejte (ideálně posypané najemno nastrouhaným parmezánem). 


Rizoto jsem dosolila jen trošku, protože parmezán je slaný sám o sobě, ale klidně si podle své chuti rizoto dosolte. 


Dobrou chuť. 

Krémové hráškové rizoto
Krémové hráškové rizoto
Krémové hráškové rizoto
Krémové hráškové rizoto