Skip to main content

Hráškovo-fazolová omáčka

Hrášek je u nás mezi top potravinami, takže často chystám hráškovou polévku, hráškovou pomazánku a teď už i tyto hráškové těstoviny, které se u nás taky ujaly. Tentokrát jsem k hrášku přidala ještě fazole, lahůdkové droždí a i domácí lučinu. Aby byla omáčka krémovější. Nečekejte řídkou omáčku, ale spíš styl pesta. Citronová šťáva tomuto pokrmu dodala zajímavý šmrnc. 

  • 300g hrášku
  • 1 plechovka bílých fazolí (240g)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • snítka libečku
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 80g domácí lučiny
  • voda dle potřeby
  • sůl a pepř podle chuti

Fazole si slijeme z nálevu a dáme do mixéru spolu s hráškem a vymixujeme dohladka. Pokud by se vám hůře mixovalo, přidejte si trošku vody.


(Fazole jsem použila z konzervy pro úsporu času, ale klidně si je uvařte, pokud máte radši.)


K rozmixované směsi přidejte citron, libeček, olivový olej, lahůdkové droždí a lučinu, ochuťte solí a pepřem a promíchejte. 


Směs přendejte do kastrolu a přiveďte k varu, aby se omáčka prohřála. Pokud by se vám zdála příliš hustá, opět si přilijte trošku vody. 


Jakmile máme omáčku nachystanou, buď si ji můžete propasírovat přes hrubší cedník a nebo podávat tak jak je s uvařenými těstovinami. 


Dozdobíme nastrouhaným parmezánem a můžeme podávat. 


Dobrou chuť. 

Hráškovo-fazolová omáčka
Hráškovo-fazolová omáčka