Skip to main content

Hrušková bábovka

Včera jsme si u babičky na zahradě nasbírali hrušky, a tak byla hrušková bábovka jasnou volbou na dnešní den. Hrušky jsem do bábovky jen pokrájela, aby byly v těstě hezky vidět. Babičce i prababičce moc chutná, tak vám recept dám i sem, abyste nemuseli přemýšlet, co z hrušek upéct. 

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru krystal
  • 4 vejce
  • 150ml bílého (choceňského) jogurtu
  • 1 hrnek oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • špetka soli
  • 2 hrnky na malé kostičky nakrájené hrušky 
  • 1/3 hrnku nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Žloutky si oddělíme od bílků a z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr a promícháme. Poté přidáme mouku, jogurt, olej, prášek do pečiva, špetku soli, skořici, hřebíček a kardamon a vše dobře promícháme. 


Následně vmícháme oloupané, jádřinců zbavené a na malé kostičky nakrájené hrušky a nasekané oříšky. 


Nakonec opatrně vmícháme sníh. 


Těsto nalijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané formy. 


Pečeme přibližně 45 minut. Já jsem použila nižší a širší formu pokud tedy máte doma spíš formu vyšší, bude se bábovka péct trošku déle. Naopak, pokud těsto budete péct na plechu, upečeno budete mít dříve. Vyzkoušejte špejlí, zda máte upečeno. 


Pak už stačí jen pocukrovat a podávat s kávou nebo kakaem. 

 

Dobrou chuť.

Hrušková bábovka
Hrušková bábovka
Hrušková bábovka