Skip to main content

Jablkový štrůdl z jogurtového těsta

Už jste zkoušeli jogurtové těsto? A co štrůdl z něj? Toto těsto vás mile překvapí rychlostí přípravy i tím, jak skvěle se s ním pracuje. Ano, taky mám ráda štrůdl z listového těsta jako rychlovku, ale toto těsto je zkrátka mnohem lepší. Nijak se při krájení nedrolí a je hezky vláčné. Recept je vhodný od 1 roku. 

  • 300g hladké mouky
  • 180g bílého choceňského jogurtu
  • 70g másla pokojové teploty
 
  • 2 lžíce rozehřátého ghí na potření
 
  • 3-4 jablka
  • 1 lžíce skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • hrst rozinek
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • cukr dle potřeby

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Do misky si dáme mouku, máslo a jogurt a vypracujeme rukou těsto. Chvilku to bude trvat, ale nakonec se vše hezky spojí. Těsto dejte na 10 minut do lednice odpočinout. 

 

Poté si připravte vál/pracovní desku, na které budete těsto vyvalovat. Těsto si trošku podmoučete a pak rukama dovypracujte, aby bylo hladké a poté už můžete začít vyvalovat do tvaru obdélníku. S těstem se vám bude hezky pracovat, netrhá se a vyvalovat jde opravdu pěkně. 

 

Jakmile máte vyváleno, posypejte nastrouhanými jablky, které oloupete a zbavíte jádřinců. Já jablka strouhám na struhadle na plátky. Poté posypejte skořicí, vanilkovým cukrem, nasekanými ořechy a rozinkami. Cukr si přidejte dle toho jak moc sladíte. Pokud budete mít sladká jablíčka, ani cukr přidávat nemusíte, pokud naopak máte rádi sladký štrůdl, posypejte moučkovým cukrem. 

 

Poté štrůdl zabalte jako šneka a dejte na plech s pečícím papírem. Potřete rozehřátým ghí a pečete dozlatova. 

 

Doba pečení je přibližně 30 minut. 

 

 

Štrůdl nechte vychladnout, můžete pocukrovat a podávat. 

 

 

Dobrou chuť.

Jablkový štrůdl z jogurtového těsta
Jablkový štrůdl z jogurtového těsta
Jablkový štrůdl z jogurtového těsta