Skip to main content

Jáhlová žemlovka

Dala jsem si závazek začít zkoušet nové ingredience a první jste si odhlasovali jáhly. Vyzkoušela jsem je nachystat jako žemlovku. A musím říct, že se opravdu povedla. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, takže se hodí i pro ty, kteří nemohou lepek. Žemlovku jsem nachystala krom jablka i s banánem, pro oslazení. Takto je vhodná i pro malé děti. Pokud chcete, můžete podávat s čekankovým/javorovým sirupem. Komu by sladkost banánu nestačila, může si do tvarohu přidat sladidlo dle preference. Tak co, kdo vyzkouší tuto jáhlovou žemlovku? 

  • 100g jáhel
  • voda
  • 200ml mléka
  • 1 zralý banán
  • 1 jablko
  • 200g tvarohu/ricotty
  • 2 lžičky skořice
  • hrst vlašských oříšků
  • 1 vajíčko
  • sladidlo dle chuti a preference (nemusí být)

Jáhly si dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 3-4 minuty, abychom je zbavily případné hořkosti. Poté vodu slijeme, zalijeme jáhly mlékem a vaříme doměkka. 

 

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. 

 

 

U vajíčka oddělíme žloutek od bílku. Bílek si vyšleháme dotuha. Žloutek si promícháme s uvařenými jáhly a poté lehce vmícháme sníh. Polovinu této směsi dáme do malé zapékací mísy a upěchujeme. 

 

 

Poté navrstvíme nakrájený banán. Další vrstvou je tvaroh nebo ricotta (pro děti pod 1 rok). Posypeme 1 lžičkou skořice. Následně navrstvíme jablko (to oloupeme a nakrájíme na plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle). 

 

Posypeme nasekanými ořechy (pro malé děti namixujte nebo vynechejte). Opět posypeme skořicí. Poslední vrstva je druhá polovina jáhlové směsi.

 

 

Pečeme přibližně 50 minut dozlatova. Podáváme teplé nebo zastudena.

 

Dobrou chuť.

Jáhlová žemlovka
Jáhlová žemlovka