Skip to main content

Jahodová marmeláda

Sezóna jahod právě vrcholí a je tedy ideální čas na domácí jahodovou marmeládu. Marmeládu můžete připravit velmi rychle s pektinem, návod je na každém pytlíku…A nebo to zkusit i bez něj. Já jsem vyzkoušela druhou variantu. Jednu skleničku už jsme snědli, takže budu muset ještě nachystat další várku. Aspoň, že už dozrává i rybíz…aneb marmeládová královna v akci. 

  • 500g očištěných jahod
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 100g cukru krystal
  • 1 lžička kyseliny citrónové 
  • 1 lžička rumu

Připravíme si malé zavařovací sklenice (cca. 200ml), které si dobře vymyjeme i s víčky a necháme oschnout. Hrdla sklenic i víčka ještě otřeme například slivovicí. 


Jahody si očistíme, zbavíme zelených stopek, omyjeme a dáme do hrnce s nepřilnavým dnem. Jahody si ledabyle rozmixujeme tyčovým mixérem. Není třeba rozmixovat úplně, klidně nechte část jahod napůl celých. K jahodám přidejte 50g cukru a na mírném plameni nechte probublávat, dokud se nám neodpaří přebytečná voda. 


Já jsem takto marmeládu za občasného promíchání vařila hodinu a půl. Objem marmelády se o dost zmenšil, ale to vůbec nevadí. Poté jsem k marmeládě přidala kyselinu citronovou, zbytek cukru a vanilkový cukr. Vše jsem promíchala a ještě nechala 15 minut povařit. 


Jestli je marmeláda hotová  zjistíte tak, když si lžičkou dáte na studený talíř trošku marmelády a ta vám zrosolovatí. 

Takto připravenou marmeládu můžete plnit do sklenic. K tomu použijte speciální nálevku a nebo si ustřihněte pet lahev a nalévejte do sklenic přes ni. Je nutné, aby ani kousek marmelády nezůstal na hrdle sklenice, aby se vám nezačala kazit. Také si marmeládu nechte v hrnci stále probublávat. Marmeláda se do sklenic lije vařící. Jakmile je sklenice plná, ihned zakápněte troškou rumu a nasaďte víčko, utáhněte a sklenici otočte a nechte otočené do vychladnutí. Takto naplňte i další sklenice. 


Já jsem první dávku marmelády chystala jen z půl kila jahod, takže jsem měla pouze dvě sklenice. Pokud budete marmeládu chystat z většího množství, připravte si více sklenic. 


Jestli máte rádi marmeládu více sladkou, cukr si klidně přidejte. Marmeládu bez cukru jsem nezkoušela. Maminka ji vždy chystá s cukrem, kvůli konzervaci a trocha domácí marmelády s cukrem i pro děti třeba na palačinky je u nás zcela v pořádku. 


Ať vám chutná.

Jahodová marmeláda
Jahodová marmeláda
Jahodová marmeláda