Jak zavařit maso nebo omáčku třeba na dovolenou? Já zavařuju oboje docela často. Sice je můj velký kamarád i mrazák, ale mám ráda po ruce nachystané skleničky s vepřovým masem nebo boloňskou, které máte bez rozmrazování připravené hned. A jak na to?
Vepřové maso si nakrájíme na kousky, dáme do mísy, lehce osolíme a okmínujeme a promícháme. Takto připravené maso dáme do umytých sklenic (cca. 300ml objem).
Do každé sklenice dáme 2 lžíce sádla, 4 lžíce vody a můžeme dát nahoru i proužek špeku. Okraje sklenic i víčka otřeme lihem. Zavíčkujeme.
Nemám zavařovací hrnec. Takže beru starší velký klasický hrnec s pokličkou, na dno dám starou utěrku. Sklenice s masem narovnám do hrnce, zaliju vodou do 3/4 sklenic. Dám vařit na střední plamen a přiklopím pokličkou.
Jakmile se voda začne vařit, stáhnu na sporo a steriluju 3h. Nechám sklenice vychladnout do druhého dne a opět vařím po 24hodinách stejným způsobem další 2 hodiny.
Hotovou boloňskou (nebo i jinou) omáčku si ještě horkou naliju do umytých zavařovacích sklenic. Okraje i víčka otřu lihem, zavíčkuju a pořádně utáhnu.
A postup stejný jako výše, beru starší velký klasický hrnec s pokličkou, na dno dám starou utěrku. Sklenice s omáčkou narovnám do hrnce, zaliju vodou do 3/4 sklenic. Dám vařit na střední plamen a přiklopím pokličkou.
Jakmile se voda začne vařit, stáhnu na sporo a steriluju 30 minut. Nechám sklenice vychladnout do druhého dne a opět vařím po 24hodinách stejným způsobem dalších 30 minut.
*Takto jsem zavařovala i kuřecí a lososa, jen jsem vařila kratší dobu, první den 2h a druhý den 1 hodinu.