Skip to main content

Kakaová bezlepková roláda

Tuto roládu chystám už pravidelně, když má partner svátek. Ani tento rok není výjimkou. Roláda je docela rychlá, lehoučká a není ani moc sladká. Takový ideální dezert nejen na neděli. Kdo ji vyzkouší? 

  • 5 vajec
  • 6 lžic kakaa
  • 5 lžic oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 200g mascarpone
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • cukr moučka nebo erythritol podle chuti

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Připravíme si dvě misky a do nich si oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, jakmile máme hotovo, zašleháme do něj 2 lžíce cukru. 

 

Do druhé mísy se žloutky přidáme vanilkový cukr (já jsem dala domácí) a 2 lžíce cukru a vyšleháme do pěny. Poté přidáme špetku soli, olej a kakao a jemně zapracujeme. 

Do připravené směsi následně jemně zamícháme připravený sníh. 


Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme na 180 stupňů přibližně 12minut. 


Mezitím si připravíme krém. Do šlehačky dáme ztužovat a vyšleháme ji. Poté na velmi nízké otáčky zašleháme mascarpone a cukr či erythritol dle chuti. 


Jakmile máme těsto upečené, přiklopíme ho dalším pečícím papírem, otočíme a smotáme. Necháme vychladnout. 


Když těsto vychladne, rozmotáme ho, opatrně si okraje těsta odloupneme od pečícího papíru, natřeme celou placku krémem (můžete si trošku krému nechat na ozdobu), stočíme (těsto opatrně během motání do rolády jemně odlupujte od pečícího papíru) a dáme ztuhnout do lednice. 


Před podáváním můžete dozdobit krémem a přidat ovoce.

 

Dobrou chuť.

Kakaová bezlepková roláda
Kakaová bezlepková roláda
Kakaová bezlepková roláda
Kakaová bezlepková roláda