Skip to main content

Kakaová roláda

Tuto roládu jsem měla v plánu už dlouho. Je to jeden z dezertů, který jí i můj partner (nemá rád nic s ovocem) a jelikož měl svátek, tak jsem mu ji připravila. Roláda je docela rychlá, je lehoučká a není ani moc sladká. Takový ideální dezertík na neděli. Kdo si ji připraví? 

  • 5 vajec
  • 6 lžic kakaa
  • 5 lžic oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 200g mascarpone
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • cukr moučka podle chuti

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Připravíme si dvě misky a do nich si oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, jakmile máme hotovo, zašleháme do něj 2 lžíce cukru. 

 

Do druhé mísy se žloutky přidáme vanilkový cukr a 2 lžíce cukru a vyšleháme do pěny. Poté přidáme špetku soli, olej a kakao a jemně zapracujeme. 


Do připravené směsi následně jemně zamícháme připravený sníh. 

Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme na 180 stupňů přibližně 12minut. 


Mezitím si připravíme krém. Do šlehačky dáme ztužovat a vyšleháme ji. Poté v druhé míse trošku vyšleháme mascarpone (minutku) a do něj pak jemně zapracujeme připravenou šlehačku. 

Jakmile máme těsto upečené, přiklopíme ho dalším pečícím papírem, otočíme a smotáme. Necháme vychladnout. 


Jakmile těsto vychladne, rozmotáme ho, opatrně těsto z pečícího papíru, na kterém se peklo, sundáme, natřeme krémem (můžete si trošku krému nechat na ozdobu), stočíme a dáme ztuhnout do lednice. 

Před podáváním můžete dozdobit krémem a přidat ovoce.

 

Dobrou chuť.

Kakaová roláda
Kakaová roláda
Kakaová roláda
Kakaová roláda
Kakaová roláda