Skip to main content

Kakaový beránek s čokoládou

Vždycky jsem pekla tvarohového beránka, ale letos chtěly holčičky čokoládového a tak vznikl tento recept na kakaového beránka s čokoládou. Do Velikonoc zbývá ještě pár dní, takže kdo se chystá na beránka, může vyzkoušet tento výborný recept. A já budu doufat, že nám do nich alespoň kousek beránka vydrží. 

  • 250g polohrubé mouky
  • 50g kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 160g změklého másla
  • 180g cukru krystal
  • 260ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 50g vysokoprocentní čokolády

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

 

Do mísy si dáme změklé máslo, přidáme cukr a necháme v robotu stěrkovou metlou vyšlehat do pěny (klidně i 10 minut). 

 

Do druhé misky si dáme bílky a žloutky zvlášť do malé mističky. 

 

Jakmile máme máslo s cukrem vyšlehané, přidáme k nim žloutky a ještě necháme 5 minut šlehat. 

 

Mezitím si z bílku se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. 

 

Do vyšlehaných žloutků s máslem a cukrem přidáme vanilkovou pastu a postupně opatrně vmícháme vlažné mléko. 

 

Poté přisypeme mouku s práškem do pečiva a zlehka vmícháme. Následuje vmíchání kakaa.

 

Čokoládu si nasekáme na malé kousky a vsypeme do připraveného těsta a zamícháme. 

 

Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků a velmi opatrně vmícháme i ten. 

 

Připravenou směs vlijeme do beránkové formy (mám silikonovou, takže jen vliju, ale pokud máte jinou, bude třeba ji vymazat a vysypat moukou). 

 

Pokud máte také silikovou formu, dejte si ji na plech, a pečte na něm, aby se vám při pečení nebo vyndávání beránek nedeformoval. 

 

Pečte 10 minut na 180 stupňů, poté troubu snižte na 160 stupňů a pečte dalších cca. 50 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je propečeno. 

 

Po upečení nechte vychladnout a poté vyklopte a je to. 

 

Dobrou chuť.

Kakaový beránek s čokoládou
Kakaový beránek s čokoládou