Další recept na kari, tentokrát z černé čočky beluga. Recept je víceméně stejný jako kari z červené čočky, jen pro větší barevnost jsem přidala ještě papriku. Kari z čočky se mi u Gábi osvědčily stejně jako karbanátky. Všichni dostaneme pravidelnou dávku luštěnin a v tomto podání si opravdu pochutnáme. Pokud nemáte rádi chuť kokosového mléka, klidně použije klasickou smetanu, zkoušela jsem to s ní a je to také moc dobré.
Vzhledem k použití černé čočky doporučuji pro děti až od 1 roku. Pokud máte mladší děti, využijte recept na kari z červené čočky, který je vhodný již od 8 měsíců.
Ghí/máslo si rozehřejeme v hrnci. Na něm necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev a papriku a jemně osmahneme. Poté přidáme kmín, kari a libeček a plechovku loupaných rajčat a vše zalijeme 200ml vody. Přiklopíme a vaříme doměkka. Já jsem nechala směs vařit hodinu, aby byla mrkev opravdu měkká. Pokud je třeba, vodu během vaření přilijte.
Jakmile je mrkev měkká, přisypejte propláchnutou černou čočku, přilijte kokosové mléko a vařte, dokud čočka nezměkne. Já jsem ještě do hrnce přidala 150ml vody. Pokud je třeba, přilijte během vaření čočky další vodu, čočka dost tekutiny pojme. Směs s čočkou během vaření občas promíchejte, aby se vám nepřipálila.
Když nám čočka změkne, přidáme rozmačkaný stroužek česneku a sůl a můžeme podávat. Ideální přílohou je rýže.
Dobrou chuť.