Skip to main content

Kari z červené čočky

Kari z červené čočky je neskutečně dobré jídlo bez masa. Luštěniny bychom měli konzumovat alespoň jedenkrát do týdne. Já se o to snažím a luštěniny do našeho jídelníčku zařazuji pravidelně. Toto kari je vhodné již pro děti od 8. měsíců, protože červená čočka nenadýmá a tak je její využití v prvním příkrmech velmi vhodné. Kari jsem vařila pro celou rodinu, takže i gramáže jsou větší než obvykle. Z tohoto množství jsem měla 4 vetší porce. Pokud budete vařit pro menší počet strávníků, upravte si gramáže na polovinu. 

  • 20g ghí
  • 150g mrkve
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 250g červené čočky
  • voda
  • koriandr/bazalka
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžička libečku
  • 20g ghí/máslo
  • 150g mrkve
  • 1 menší cibule
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 250g červené čočky
  • voda
  • koriandr/bazalka
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžička libečku
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Ghí/máslo si rozehřejeme v hrnci. Na něm necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli (ve verzi od 1 roku), přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev a jemně osmahneme. Poté přidáme kmín, kari a libeček a plechovku loupaných rajčat a vše zalijeme 200ml vody. Přiklopíme a vaříme doměkka. Já jsem nechala směs vařit hodinu, aby byla mrkev opravdu měkká. Pokud je třeba, vodu během vaření přilijte. 

 

Jakmile je mrkev měkká, přisypejte červenou čočku, přilijte kokosové mléko a vařte, dokud čočka nezměkne. Já jsem ještě do hrnce přidala 150ml vody. Pokud je třeba, přilijte během vaření čočky další vodu, čočka dost tekutiny pojme. Směs s čočkou během vaření občas promíchejte, aby se vám nepřipálila. 

 

Když nám čočka změkne, přidáme rozmačkaný stroužek česneku a sůl (ve verzi od 1 roku) a můžeme podávat. Ideální přílohou je rýže.


Dobrou chuť. 

Kari z červené čočky
Kari z červené čočky
Kari z červené čočky
Kari z červené čočky
Kari z červené čočky