Skip to main content

Karobový perník s jablkem

Zeptala jsem se přítele, co by si dal dobrého, sladkého k odpolednímu čaji. Řekl, že perník. Ideální dezert, protože je rychle upečen, je nadýchaný, vždy do něj propašuju i jablko na odlehčení a ořechy, aby to v něm hezky křupalo. 

  • 120g bio žítné celozrnné hladké mouky
  • 50g třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 3 lžíce karobu
  • 70ml slunečnicového oleje
  • 70ml smetany
  • 1 jablko nahrubo nastrouhané
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • čokoláda
  • kokos

Rozpálíme troubu na 175 stupňů. Do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, karob, perníkové koření a vajíčka. Dále přidáme oloupané a na hrubo nastrouhané jablko. 

Vlašské ořechy nasekáme nožem nebo nalámeme v ruce a přidáme k ostatním ingrediencím. Začneme míchat vše dohromady a pomalu přiléváme olej a pak i smetanu. Těsto by nemělo být úplně řídké, ale hezky táhlé jako med. Můžeme na zavonění přidat lžící rumu, ale nemusí být. 

Když jsou ingredience hezky spojené v jednolité těsto, nalijeme ho na vymazaný a moukou vysypaný malý plech nebo do formy. Já zvolila formu, jelikož je menší a nám toto množství stačí. Pokud máte klasický velký plech, je třeba udělat dvojitou nebo dokonce trojitou dávku ingrediencí (pokud máte rádi opravdu vysoký perník). 

Pečeme na 175 přibližně 30 min – než vyndáme z trouby vyzkoušíme špejlí uprostřed, zda je opravdu upečeno (těsto by na špejli nemělo ulpívat). 

Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladit. Na studený perník nalijeme rozpuštěnou čokoládu a posypeme kokosem. 

Karobový perník s jablky 2a ořechy 2