Zeptala jsem se přítele, co by si dal dobrého, sladkého k odpolednímu čaji. Řekl, že perník. Ideální dezert, protože je rychle upečen, je nadýchaný, vždy do něj propašuju i jablko na odlehčení a ořechy, aby to v něm hezky křupalo.
Rozpálíme troubu na 175 stupňů. Do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, karob, perníkové koření a vajíčka. Dále přidáme oloupané a na hrubo nastrouhané jablko.
Vlašské ořechy nasekáme nožem nebo nalámeme v ruce a přidáme k ostatním ingrediencím. Začneme míchat vše dohromady a pomalu přiléváme olej a pak i smetanu. Těsto by nemělo být úplně řídké, ale hezky táhlé jako med. Můžeme na zavonění přidat lžící rumu, ale nemusí být.
Když jsou ingredience hezky spojené v jednolité těsto, nalijeme ho na vymazaný a moukou vysypaný malý plech nebo do formy. Já zvolila formu, jelikož je menší a nám toto množství stačí. Pokud máte klasický velký plech, je třeba udělat dvojitou nebo dokonce trojitou dávku ingrediencí (pokud máte rádi opravdu vysoký perník).
Pečeme na 175 přibližně 30 min – než vyndáme z trouby vyzkoušíme špejlí uprostřed, zda je opravdu upečeno (těsto by na špejli nemělo ulpívat).
Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladit. Na studený perník nalijeme rozpuštěnou čokoládu a posypeme kokosem.