Další česká klasika, milovaná i nenáviděná koprová omáčka. Výhodou u koprovky je, že je opravdu rychle uvařená. Základem je hovězí vývar. Já mám hovězí vývary v mrazáku nachystané, takže uvařit pak koprovku je raz dva. Nebo si můžete vývar uvařit den předem a další den se jen pustit do koprovky. Tato omáčka je vzhledem k ingrediencím vhodná pro děti až od 1 roku.
Do hrnce si dáme máslo a mouku a krátce zasmahneme jíšku. Tu poté zalijeme vývarem a dobře rozmícháme, přidáme stonky z kopru a necháme 20 minut vařit, občas promícháme.
Mezitím si dáme vařit vajíčka, natvrdo nebo naměkko, podle toho, co kdo preferuje.
Jakmile je omáčka uvařená, vylovte z ní stonky kopru, nebo omáčku přeceďte. Poté ochuťte solí, pepřem, cukrem a octem podle vašich preferencí. Já dávám lžičku soli, 3 lžíce octa (používám vinný), 1 lžíci cukru a 1/2 lžičky mletého pepře.
Omáčku nechte vařit na mírném plameni a opatrně za stálého míchání vlijte smetanu. Prohřejte a odstavte z plotny. Poté vmíchejte nadrobno nakrájený kopr.
Kdo chce omáčku s masem, maso si nakrájejte (pokud jste vařili vývar z kusu masa, tak na oplátky, pokud jste vařili například hovězí žebra, jako já, tak na kousky)a ohřejte, vajíčka si oloupejte, rozkrojte a můžete nandávat na talíř.
Já mám ráda koprovku s vařeným bramborem, Gábinka zase s domácími nudlemi, partner s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť.