Skip to main content

Krémová cuketová omáčka

Rychlá krémová omáčka z cukety vás mile překvapí. Je to příjemná změna k tradičním rajčatovým omáčkám, které u nás také frčí. Už se těším na to cuketové šílenství v létě, kdy vymýšlím, co ještě uvařit nebo upéct z cukety, kterých se mi na zahrádce každoročně urodí až dost. Tato cuketová omáčka bude patřit mezi top recepty. Je rychlá, lahodná, vhodná pro děti od 1 roku. Gábinka a i já jsme si pochutnaly. 

  • 1 větší cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100ml zakysané smetany/100g lučiny
  • 150g pecorina/parmezánu 
  • 100ml vody
  • hrst lístků bazalky
  • sůl
  • pepř
  • parmezán na posyp

Do hrnce si dáme olivový olej a pomalu osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile je cibulka nahnědlá, přidáme nadrobno nakrájený česnek a necháme ho pár vteřin rozvonět. Poté přidáme najemno nastrouhanou cuketu. Necháme několik minut za stálého míchání osmahnout. 

Zalijeme vodou, přiklopíme a necháme 20 minut dusit. Cuketa se nám během této doby krásně rozvaří, takže není třeba nic mixovat. 


Poté hrnec odklopíme a necháme vyvařit vodu. Přidáme zakysanou smetanu nebo pokud máte raději sladší chuť, tak lučinu, najemno nastrouhané pecorino nebo parmezán. Promícháme a necháme 5 minut probublávat. Opepříme a dosolíme podle chuti. Já jsem ani sůl nedávala, protože pecorino je slané dost. Nakonec přidáme najemno nakrájené lístky bazalky. 


Podáváme se špagetami nebo jinými těstovinami, posypané parmezánem a ozdobené bazalkou. 

Dobrou chuť. 

Krémová cuketová omáčka
Krémová cuketová omáčka