Krtkův dort byl na Gábinky druhé narozeniny jasná volba. Krteček a jeho příběhy se u nás v poslední době zabydlely a tak jsme oslavu i tematicky naladily na Krtečka. Na korpus jsem použila osvědčený maminky recept a náplň jsem nedělala jen šlehačkovou, ale přidala i mascarpone a tvaroh. Tak je to taková moje variance na ten známý a jednu dobu velmi oblíbený dort z krabice.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Žloutky si oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme je. Poté ke směsi postupně přidáme olej, mléko, a pak pomalu za stálého míchání přisypáváme mouku, kakao a prášek do pečiva a vše dobře promícháme. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh.
Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy (měla jsem formu o průměru 25 cm). Pečeme přibližně hodinu. Vyzkoušejte špejlí, zda je dort upečen. Pokud máte větší formu, pečte kratší dobu, pokud máte naopak menší formu a dort tak bude vyšší, nechte propéct delší dobu.
Po dopečení nechte dort vychladnout a poté ho vyklopte z formy.
Než se vám upeče dort, připravte si náplň. Všechny ingredience si včas vyndejte z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Do šlehače si dejte šlehačku a vyšlehejte ji do tuha. Poté na malé otáčky zlehka všlehejte mascarpone a cukr, stačí minutku. Nakonec stěrkou vmíchejte zlehka tvaroh. Cukru jsem dala jen 100g, ale pokud máte rádi sladké náplně, přidejte si víc.
Takto připravený krém dejte alespoň na 30 minut do lednice vychladit.
Upečený a vychladlý dort otočte spodní stranou dolů a vrch dortu o půlku seřízněte. Tento seříznutý korpus si rozdrobte do misky. Spodní korpus ještě opatrně 1 centimetr lžicí vydlabejte, ale okraje nechte nedotknuté. Vydlabanou část také v ruce rozdrobte najemno a přidejte do misky.
Korpus prokapejte rumem, lehce potřete krémem. Na něj položte na kolečka nebo podélně nakrájené banány. Na ně pak navrstvěte všechen zbývající krém a vytvarujte do tvaru krtiny. Nakonec obsypejte nadrobeným korpusem a rukama přimáčknete ke krému, aby hezky přilnul.
Dejte minimálně na dvě hodiny vychladit do lednice a můžete podávat.
Dobrou chuť.